Τα δύο σκανδιναβικά κράτη αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στις 17 Μαΐου και εάν συμβεί αυτό, η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπερ σημαίνει πως Φινλανδία και Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή ώστε να συμμετάσχουν τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαρκέσει από 28 – 30 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, όσο και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του πρωτοκόλλου, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ· μία διαδικασία, που συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Σουηδία και Φινλανδία δε θα είναι ακόμη πλήρη μέλη της συμμαχίας και ως εκ τούτου, τυπικά δε θα ισχύουν οι εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης.

Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, όπου θα επιβεβαιωθεί η διαδικασία ένταξης.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την –αναμενόμενη υποστήριξή τους στην προοπτική.

«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO», ανέφεραν σε κοινή τους τοποθέτηση.

Προσφάτως, η κυβέρνηση υπέβαλε έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, που εν συνεχεία σκιαγράφησε την πορεία ως μία διαθέσιμη επιλογή.

Οι δύο ηγέτες διευκρίνισαν πως η τελική απόφαση θα γνωστοποιηθεί την προσεχή Κυριακή (15/05).