Οριστική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Τουρκία ήρε το «βέτο», έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η Σουηδή Πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον.
Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία πρόκειται να ετοιμάσουν από κοινού ένα υπόμνημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας, ώστε να «ανοίξει» μελλοντικά ο δρόμος για την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες του φινλανδικού Τύπου.
Οι αναφορές δημοσιεύθηκαν μετά τη μακρά συνάντηση των ηγεσιών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.
Τα κυριότερα «αγκάθια» φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν αύριο (28/06) τις συνομιλίες στην Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η δημοσίευση του Υπουργείου:
Press Release Regarding the Political Consultations Between Türkiye and Sweden https://t.co/mLATAreIHu pic.twitter.com/KHzOGKxgPR
— Turkish MFA (@MFATurkiye) June 28, 2022
Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως “όπλο” εξαναγκασμού»
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεικνύει τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από προϊόντα απολυταρχικών καθεστώτων. Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως “όπλο” εξαναγκασμού, υπογραμμίζει την ανάγκη να απεξαρτηθούμε ταχύτατα από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε δημόσιο Φόρουμ του ΝΑΤΟ για το κλίμα και την ασφάλεια, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε μία εξάρτηση με άλλη. Πολλές νέες “πράσινες” τεχνολογίες και απαιτούμενα ορυκτά προέρχονται από την Κίνα. Επομένως, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγέςενέργειας και τους προμηθευτές μας», επεσήμανε.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως «είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία. Το πράττουμε εν μέρει, επειδή αποτελεί έναν στενό εταίρο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια, αλλά και διότι ο κόσμος των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα είναι λιγότερο ασφαλής, εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
«Είναι γεγονός προς το συμφέρον μας για την ασφάλεια, να εγγυηθούμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος», προσέθεσε.
Για το μπλοκάρισμα των εισαγωγών σιτηρών που έχει «πυροδοτήσει»… εκτόξευση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως, ισχυρίστηκε ότι «η αιτία γι’ αυτό δεν είναι οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, αλλά ο συνεχιζόμενος ρωσικός πόλεμος».
Τέλος, χαρακτήρισε ως «ιστορικές» τις αποφάσεις των Φινλανδίας και Σουηδίας για υποβολή αίτησης ένταξης στη συμμαχία, λέγοντας πως «η προσχώρησή τους, θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ».
Η δημοσίευση του Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από την απογευματινή Σύνοδο:
Join me live from the #NATOSummit Public Forum – High-Level Dialogue on Climate and Security.
?Madrid, Spain ?? https://t.co/9o8DfsHUr0
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 28, 2022