Το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει διάβημα προς την Άγκυρα, κάθε φορά που καταγράφονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και όχι μόνον υπερπτήσεις, από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η εντολή αφορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφεται η αντίδραση της Αθήνας με κατανοητό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες πως «τίποτε δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και η οδηγία του είναι μία κίνηση προς αυτόν τον δρόμο.

Σύντομα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σκοπός, η διασφάλιση της αντιμετώπισης τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη, ώστε να δίδονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή.

Προφανώς, ο δίαυλος υφίσταται ακόμη και τώρα, ωστόσο, η πρωτοβουλία ελήφθη ώστε να τυποποιηθεί η διαδικασία.

Η κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ευρύτερη και στοχεύει στην ανάδειξη της μεθοδευμένης τουρκικής προκλητικότητας από όπου και αν προέρχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η διπλωματική εκστρατεία των χαρτών, οι οποίοι απεικονίζουν με εύληπτο τρόπο την εξέλιξη του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία πενήντα χρόνια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται από ελληνικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο σε κυβερνήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ο κ. Δένδιας τούς παρουσίασε επίσης, σε συνομιλητές του κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φάνηκε να αντιλαμβάνονται όσα περίπου εκτυλίσσονται σε αυτό το μέρος της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Η κινητοποίηση στο πλαίσιο της «διπλωματίας των χαρτών» δεν πρόκειται να περιορισθεί σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, τονίζουν αρμόδιες πηγές.

«Η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί σε ανούσια ρητορική αντιπαράθεση, αλλά θα ενημερώνει διαρκώς όλους τους συμμάχους, εταίρους και λοιπούς διεθνείς παράγοντες για τη στάση της Άγκυρας», ανέφεραν.