Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στις νέες προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών».

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλιώς υπάρχει θέμα κυριαρχίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του πρακτορείο Anadolu ότι «Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία».

Την ίδια ώρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα έβαλε και επίσημο τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού, δήλωσε:

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί, με δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε, επίσης, χάρτες, «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας στο «δρόμο» που χάραξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας» υποστήριξε.

Προ ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».