Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την είδηση ότι η Ελλάδα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για τις παράνομες αιτιάσεις της Τουρκίας, όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε» δήλωσε σήμερα, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο  ΣΚΑΪ: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπο όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «κυριαρχίας υπό όρους» – όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους – την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν «νέα εξέλιξη» και «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» ξεκαθαρίζει στην επιστολή της, με ημερομηνία 25 Μαϊου, προς τα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.