Η Μαγκνταλένα Άντερσον αποδοκίμασε σήμερα (06/07) την ενέργεια βουλευτών αριστερού κόμματος, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν με τη σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Το PKK συγκαταλέγεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι μονάχα στη Σουηδία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση· να ποζάρεις με αυτή τη σημαία, είναι τελείως ανάρμοστο», ανέφερε, σε συνέντευξη στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων, TT.

Την περασμένη Τρίτη (28/06), Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία με την Άγκυρα για άρση του τουρκικού «βέτο» στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

Το έγγραφο της συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι θεωρούν το PKK «τρομοκρατική οργάνωση» και πως δεσμεύονται να μην υποστηρίζουν διάφορες ομάδες που η Άγκυρα αναφέρει εχθρικές, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού ένοπλου κινήματος, YPG, στη Συρία.

Σουηδία και Φινλανδία αναλαμβάνουν, επίσης, την «τάχιστη και διεξοδική» μελέτη τουρκικών αιτημάτων έκδοσης ατόμων.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει ανησυχία στην κουρδική κοινότητα της Σουηδίας και κριτική από τα σουηδικά αριστερά κόμματα, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά σε πολλές παραχωρήσεις, όσον αφορά τα αιτήματα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ενέργεια βουλευτών του αριστερού κόμματος πραγματοποιήθηκε χθες (05/07) και απεικονίζονται να ποζάρουν με σημαίες του PKK, του YPG και του κουρδικού γυναικείου ενόπλου κινήματος, YPJ.

Η βουλευτής, Λορίνα Ντελγκάδο Βάρας, μία μεταξύ εκείνων που φωτογραφήθηκαν με τις σημαίες, καταδίκασε την υποκρισία της Στοκχόλμης έναντι των κουρδικών ομάδων στη Συρία που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος.

«Τώρα, γυρίζουν το βλέμμα, για να έλθουν πιο κοντά στον δικτάτορα Ερντογάν. Όλα αυτά, για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Αριστερό Κόμμα (πρώην κομμουνιστικό), που αντιτίθεται στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, στηρίζει την κυβέρνηση της Άντερσον στη Βουλή, δίχως, ωστόσο, να είναι μέλος της κυβέρνησης.

Παρ’ ότι η Τουρκία έχει «ανάψει» πράσινο φως στην πρώτη φάση των αιτήσεων ένταξης, εκκρεμεί η επικύρωση της πρότασης από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι «η εξέλιξη της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση των δύο κρατών στις θεσμοθετημένες δεσμεύσεις».