Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι 306.887 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Συρία, κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.

Η πολεμική σύγκρουση στη Συρία, άρχισε μετά την καταστολή διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Αλ–Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011 και μετετράπη σε μία πολύπλευρη και παρατεταμένησύρραξη.

Οι περισσότερες γραμμές του μετώπου έχουν «παγώσει» εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο, η βία και η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζονται, με εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός των συνόρων της Συρίας.

Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, τόνισε ότι η τελευταία ανάλυση τής δίδει «μία ξεκάθαρη αίσθηση της σοβαρότητας και της κλίμακας του πολέμου».

Ο απολογισμός περιλαμβάνει μονάχα όλους όσοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και όχι εκείνους που «έχασαν» τη ζωή τους εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών ζωής.

Συρία: Δεκατρείς νεκροί από τρομοκρατική επίθεση κατά λεωφορείου, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Δύο άμαχοι και ένδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από το σημερινό (20/06) τρομοκρατικό «χτύπημα» κατά λεωφορείου στη Ράκκα της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Στη συνέχεια, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματοχυσία, μέσω δημοσίου μηνύματος. Το πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τζαμπάλ Αλ–Μπίσρι.

Δύο πολίτες και ένδεκα στρατιώτες «έχασαν» τη ζωή τους από την τρομοκρατική επίθεση, ενώ ακόμη τρεις στρατιώτες τραυματίσθηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εν υπνώσει «πυρήνες» του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι «εξαπολύουν» αιφνιδιαστικές επιθέσεις στις ερημικές περιοχές της επικράτειας.

Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εδώ και ένδεκα χρόνια στη Συρία, έχει «χωρίσει» τη χώρα σε διάφορες ζώνες ελέγχου, με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους να διατηρούν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος.

Τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτώνυποστηριζόμενων από την Τουρκία, ενώ στα βορειοανατολικά κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τον Δεκέμβριο του 202028 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενέδρα κατά λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ Αλ–Ζορ.

Τον περασμένο Ιανουάριο, «ξέσπασε» εξέγερση σε φυλακές όπου κρατούνται εξτρεμιστές ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται Κούρδοι μαχητές, απέτρεψαν τη μαζική απόδραση, με τη στήριξη αμερικανικών δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που αγωνίζεται για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών στη Συρία, είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ISIS.