Ο Οργανισμός κατέγραψε σήμερα (04/04) πως ακόμη 38.646 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία εντός ενός 24αώρου για να φθάσουν τους 4.215.047 συνολικά, έπειτα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24/02 υπό τις διαταγές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τούτο το κύμα, αποτελεί το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου το 90% αφορά γυναίκες και παιδιά, καθώς οι Αρχές απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία, ενώ κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια επιστροφής στην πατρίδα τους.

Περισσότεροι από 10.000.000 άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 1/4 του πληθυσμού, έχουν εγκαταλείψει τις οικείες τους, είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Πριν από τη σύγκρουση, η χώρα μετρούσε πάνω από 37 εκατομμύρια κατοίκους σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Μη συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αλλά και των ανατολικών ζωνών που βρίσκονται σε «χέρια» φιλορώσων αυτονομιστών από το ίδιο έτος.

Κατά προσέγγιση, 4.000.000 παιδιά είτε έχουν εκτοπιστεί εντός του κράτους, είτε είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με τη UNICEF.

Πολωνία

Υποδέχεται πάνω από το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σχεδόν έξι στους δέκα Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Πολωνία.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.451.342 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν μεταβεί στην Πολωνία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και περίπου οι μισοί είναι παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

Συνολικά, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει 2.481.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα έως χθες.

Περίπου 1.5 εκατομμύρια από τους ανθρώπους αυτούς, παραμένουν στην Πολωνία. Μεταξύ αυτών, 600.000 έχουν ήδη λάβει εθνικό αριθμό ταυτοποίησης. Ο αριθμός αυτός, χρησιμοποιείται κυρίως στις σχέσεις με τις δημόσιες υπηρεσίες και υγείας για την απόκτηση τηλεφωνικού αριθμού, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες και άλλα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών.

Ρουμανία

643.058 άνθρωποι έχουν μεταβεί στη Ρουμανία έως τις 03 Απριλίου.

Μολδαβία

Στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2.6 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία για να εγκατασταθούν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος· 394.740 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα.

Η πλειονότητα συνέχισε την πορεία της, κυρίως προς τη Ρουμανία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα άρχισε τη διανομή οικονομικής βοήθειας προς 100.000 πρόσφυγες και οικογένειες που τούς προσφέρουν φιλοξενία στη χώρα.

Ουγγαρία

Είχε υποδεχθεί έως τις 03 Απριλίου 390.302 πρόσφυγες.

Σλοβακία

Ο αριθμός ανέρχεται στους 301.405 από την αρχή του πολέμου.

Ρωσία

Οι πρόσφυγες ανήλθαν στους 350.632 έως τις 29/03, βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων. Κατά το τριήμερο 21 και 23 Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα εδάφη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέστκ και του Λουχάνσκ, στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Έχει δεχθεί 15.281 ανθρώπους μέχρι χθες.

Για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Ύπατη Αρμοστεία περιλαμβάνουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνέχισε τον δρόμο προς άλλες χώρες».

Επιπλέον, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι άνθρωποι που προέρχονται από γειτονικές χώρες και αποχώρησαν για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.