Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι τα δύο σκανδιναβικά κράτη πρέπει να συμμορφωθούν με το μνημόνιο, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν το πράξουν, δε θα τις δεχθούμε στο ΝΑΤΟ», σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, NTV.

«Η Τουρκία θα διασφαλίσει ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στο μνημόνιο», υποστήριξε ο Υπουργός και προσέθεσε:

«Δε θα περιορισθεί μονάχα σε τρεις, πρόκειται για μία γραπτή δέσμευση. Θέλαμε να είναι γραπτή και να υπογραφεί. Η δέσμευση, είναι το σημαντικότερο γνώρισμα σε κάθε είδους διαδικασία».

«Το μνημόνιο κατανόησης συνιστά τη δέσμευση των τριών χωρών. Αν δεν εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καμία από τις δύο χώρες δε μπορεί να εισέλθει στη συμμαχία.

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι, τους οποίους επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε. Τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων και το επιβεβλημένο εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σχολίασε πως «ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρενέβη σε αυτή τη διαδικασία, αν και εμείς στείλαμε το δικό μας σχέδιο.

Στην τελευταία συνάντηση, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο εκείνες χώρες αποδέχθηκαν τα αιτήματά μας. Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα, συνεχίσθηκαν.

Διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν επίσης και με συνομιλίες στη Μαδρίτη. Ο Πρόεδρός μας, ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Το ΡΚΚ βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά, το YPG / PYD συμπεριελήφθη σε έγγραφο του ΝΑΤΟ», ισχυρίσθηκε, αναφερόμενος στα –υποστηριζόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικήςσυριακά παραρτήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Σουηδία, η Φινλανδία και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο σκανδιναβικών χωρών αποδέχθηκαν ότι δε θα παράσχουν καμία υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες.

«Οι δύο χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τους νόμους αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

Το μνημόνιο κατανόησης είναι εξαιρετικά επωφελές για τις δύο χώρες, οι οποίες δεσμεύονται για πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Λένε πως η προπαγάνδα είναι ελεύθερη, εκτός αν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση.

Αλλά, πλέον, δε θα μπορούν να το κάνουν αυτό. Θα εμποδίσουν το PKK να στρατολογήσει προσωπικό», δήλωσε και εντόπισε ότι υπάρχει δέσμευση για άρση του εμπάργκο και των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία και αύξηση της συνεργασίας.

«Σε συγκεκριμένο έγγραφο, τεκμηριώνουμε ότι τα YPG και PKK συνδέονται μεταξύ τους υπό το φως των στοιχείων. Με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζουμε έγγραφα και στοιχεία σχετικά με τους τρομοκράτες που θα εκδώσουν, αυτούς που συμμετείχαν στην τρομοκρατία, την υποστήριξαν και των οποίων τα εγκλήματα έχουν αποδειχθεί», ολοκλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.