Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την είδηση, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Άγκυρα.

Τα οκτώ άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από την αστυνομία και πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα ενημέρωσης.

Κατασχέθηκαν όπλα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου στην περιοχή Μπεγίογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Στις 19/06, ο Ισραηλινός Υπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε καλέσει τους Ισραηλινούς υπηκόους που διαμένουν στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατόν», υπό τον φόβο ιρανικών επιθέσεων.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στη διπλωματική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», επεσήμανε ο κ. Λαπίντ από την Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών», προσέθεσε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο 1 προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφερθεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην Τουρκία.

Οι επιθέσεις εκείνες, είχαν αποτραπεί χάρη σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο κρατών, καθώς εργάζονται αδιαλείπτως για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

Ιράν και Ισραήλ διεξάγουν έναν «σκιώδη» πόλεμο εδώ και χρόνια, με τις εντάσεις να έχουν κλιμακωθεί, έπειτα από σειρά περιστατικών.

Στις 22 Μαΐου, ο Συνταγματάρχης Σαγιάντ Χοντάι, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δολοφονήθηκε από πυρά κοντά στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν «σιωνιστές» ότι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία και ορκίστηκαν εκδίκηση.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο τούτης της διπλωματικής επαναπροσέγγισης.

Συνομιλία Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ περί τρομοκρατίας