Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί απευθείας από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τις κατηγορίες εναντίον του, για τον ρόλο του στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Βάζοντας τέλος σε εικασίες εβδομάδων, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (14/06) την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Σαουδική Αραβία κατά το διάστημα 13 – 16 Ιουλίου.

Αυτή θα αποτελέσει την πρώτη επίσκεψή του ως Προέδρου των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή.

Εκτός των συναντήσεων με μέλη της ισραηλινής, της παλαιστινιακής και της σαουδαραβικής ηγεσίας, ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπουδιπλωματικού φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες της περιοχής– στη Σαουδική Αραβία.

Οι προσδοκίες της επίσκεψης στο Ριάντ είναι υψηλές, αφού θα επιδιώξει από τη Σαουδική Αραβία την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να σταματήσει το ανοδικό… σπιράλ των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που αποτελούν απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Όποια και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, θα σημάνει «στροφή» της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του Τζαμάλ Κασόγκι –του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ Σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ– το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, είχε καταστήσει κράτος παρία την Αραβία.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο επονομαζόμενος MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Κασόγκι από απόσπασμα ειδικά απεσταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ, σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, ανέφερε νωρίτερα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, «αλλά όχι ρήξη».

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.

«Η ενεργειακή ασφάλεια θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη Σαουδική Αραβία», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, όμως, αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.