Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν χάνει ευκαιρία, όπως φαίνεται, προκειμένου να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Πριν λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε εκ νέου βέλη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν οι Έλληνες δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις».

«Η Ελλάδα έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας. Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία» πρόσθεσε και τόνισε πως «η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι αμφισβητούμενη».

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας: «Έχουν μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα απαντήσει “αντρίκια” στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

Τσαβούσογλου: Δεν μπλοφάρουμε με τα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι οΤούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους στο πλαίσιο των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960. Είπαμε ότι αν δεν σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ισχυρίστηκε πως τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν ως στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. «Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αν δεν συμμορφωθεί με αυτό εμείς το θέμα αυτό θα το προχωρήσουμε περαιτέρω. Νομικά δεν μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, να πούμε ας τοποθετήσει όσα (όπλα) θέλει”. Οσο δεν σταματάτε την παραβίαση τόσο θα σας ακολουθούμε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.