«Το σημαντικό με το στρατηγικό δόγμα, είναι ότι συμφωνήσαμε ως ΝΑΤΟ για τη στρατηγική σε έναν πιο επικίνδυνο, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο» τόνισε σήμερα (13/07) ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ήμουν παρών στη Λισαβόνα, όταν συμφωνήσαμε το προηγούμενο Στρατηγικό Δόγμα. Τότε, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν παρών, εκπροσωπώντας τη Ρωσία, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση.

Στο Δόγμα, συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία ήταν στρατηγικός εταίρος. Δεν ισχύει η περίπτωση αυτή, στο παρόν στρατηγικό δόγμα. Διευκρινίσαμε ότι η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά μας και επίσης, γίνεται αναφορά στην Κίνα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ξανά ως «ιστορική απόφαση» την πρόσκληση των Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι «πλέον, απαιτείται η επικύρωση από τα κοινοβούλια των τριάντα κρατών – μελών της Συμμαχίας.

«Αυτό είναι καλό για τις δύο χώρες, τη Συμμαχία και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή· επιπλέον, δείχνει ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως «μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στο ΝΑΤΟ την αποκαλούμενη Συνθήκη Ασφαλείας, την οποία έπρεπε να υπογράψουμε, λέγοντας μεταξύ άλλων “όχι άλλα νέα μέλη. Υπογράψτε”.

Δεύτερον, ότι πρέπει να μετακινήσουμε όλα τα στρατεύματα και την υποδομή από μέλη, τα οποία προσχώρησαν μετά το 1997, όπερ σημαίνει ότι εκείνα της ανατολικής πτέρυγας, δε θα έπρεπε να έχουν ούτε στρατεύματα, ούτε υποδομές της Συμμαχίας».

«Φυσικά, δεν το δεχθήκαμε αυτό, εισέβαλε στην Ουκρανία γιατί ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Αυτό που λαμβάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, είναι περισσότερο ΝΑΤΟ, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο. Περαιτέρω στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και δύο νέα μέλη», σημείωσε.