Ο δημοσιογράφος του Politico, Άντριου Ντεσιντέριο, γνωστοποίησε τον αποκαλυπτικό του διάλογο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τα F–16 και την ενταξιακή διαδικασία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, τονίσθηκε ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διατηρεί αμετάβλητη τη στάση του αναφορικά με την άρνηση πώλησης F–16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Τουρκία.

Ο Άντριου Ντεσιντέριο, ο οποίος καλύπτει θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, έγραψε πως ο Γερουσιαστής ξεκαθάρισε ότι «δε σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F–16 στην Τουρκία».

«Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F–16 στην Τουρκία, ωστόσο, δε μπορεί να κάνει τίποτε, δίχως την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις», σχολίασε ο Ντεσιντέριο, εν συνεχεία.

Ταυτόχρονα, στάθηκαν στο ζήτημα προσθήκης των δύο σκανδιναβικών κρατών στη συμμαχία, με τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών να αποκαλύπτει πως «η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων σκοπεύει να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ψηφίσει την επικύρωση της ένταξής τους, στο ΝΑΤΟ».

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Απαράδεκτη η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας»

«Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο προέρχεται από την Τουρκία», είχε τονίσει στις 31/05, ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

«Η επιτροπή είναι εκείνη που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων, το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μία τέτοια εξέλιξη».

Ο κ. Μενέντεζ αποκάλεσε εν συνεχεία «απαράδεκτη» την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων», όπως επεσήμανε.

«Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία άκρως προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν την πίεση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες», τόνισε.