Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να μη δώσει αμερικανικά όπλα στην Άγκυρα, διότι «διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Συνολικά, 35 Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πώλησης F–16 στην Τουρκία, με ανοιχτή επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη της πώλησης, γιατί θα ανταμείψει τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρουν μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως «αντί–νατοϊκή».

«Ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι σε εκείνο της συμμαχίας, για αυτό και επέλεξε να εμποδίσει την είσοδο των Σουηδίας και Φινλανδίας. Η χρήση των ανησυχητικών τακτικών του, που αντιτίθενται στο κοινό καλό του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», επισημαίνουν στη συνέχεια οι πολιτικοί.

Στην συνέχεια, γίνεται ειδική αναφορά στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ, προκειμένου να αποστρατικοποιήσει «την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» εδώ και χρόνια.

Η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου, «συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων στόχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Παράλληλα, οι Αμερικανοί βουλευτές στέκονται στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ενάντια στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ο αμερικανικός οπλικός εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Παρακάτω, υπογραμμίζεται ότι «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, δε θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο.

Πιθανότατα, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S–400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Ρωσία».

Τέλος, σημειώνουν ότι «το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί άδικες εκλογές, να καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών και να καταχράται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εξουσία του.

Με την τουρκική οικονομία σε παρακμή και τη θέση του Προέδρου σε ιστορικό χαμηλό, τα ειδησεογραφικά μέσα, που ελέγχονται άμεσα από το καταπιεστικό κυβερνών κόμμα του, θα χρησιμοποιήσουν οιαδήποτε μεγάλη πώληση όπλων ως προπαγάνδα για να τον στηρίξουν, όπως έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».