Ο άλλοτε Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τις ευκαιρίες που μού παρουσιάζονται για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο», τόνισε ο κ. Σρέντερ, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις στη Γερμανία διότι διατήρησε τις επαφές του με τον κ. Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως προσωπικό του φίλο, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόσφατα, ο πρώην Ομοσπονδιακός Καγκελάριος (1998 – 2005) παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Rosneft, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση σε εκείνο της Gazprom.

Διατηρούσε θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, αφότου εγκατέλειψε την καγκελαρία.

Αναφορικά με τον διάλογο για τις παραδόσεις οπλισμού –ιδιαίτερα βαρέων όπλων– από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο κ. Σρέντερ διερωτήθηκε «γιατί επικεντρωνόμαστε στις παραδόσεις όπλων;».

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Ουκρανίας. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να ολοκληρωθεί μονάχα με διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Η τύχη των στρατιωτικών και του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία μπορεί να βελτιωθεί, μόνο εάν εξευρεθεί διπλωματική λύση».

Τον Μάρτιο, ο κ. Σρέντερ είχε ταξιδέψει στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο.

«Από όσα αντιλήφθηκα στη συζήτησή μου μαζί του, ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Η τελική μορφή της λύσης, μπορεί να αποσαφηνισθεί μόνο μέσω συνομιλιών», ισχυρίσθηκε ο πρώην Καγκελάριος, στη FAS.

Ακόμη, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφερε την άποψη ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν έως τώρα, οφείλεται κυρίως στην ουκρανική πλευρά.

Ο κ. Σρέντερ σχολίασε, επίσης, το γεγονός ότι στελέχη του κόμματός του αποστασιοποιούνται από τον ίδιο, ειδικά ο ηγέτης του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Κλίνγκμπαϊλ πως η φιλία των δύο ανδρών ανήκει στο παρελθόν, ο πρώην Καγκελάριος υπογράμμισε πως «είναι απογοητευτικό· νιώθει ότι το οφείλει στο αξίωμα».

Ήδη, έχουν υπάρξει προσπάθειες αποπομπής του Γκέρχαρντ Σρέντερ από το SPD.