Η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν κάλεσε σήμερα τον πρώην Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εντελώς παράλογες» τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματίας και θα πρέπει να σταματήσουμε να τον αντιμετωπίζουμε ως βετεράνο πολιτικό, ως πρώην καγκελάριο», δήλωσε η κυρία Έσκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι ο πρώην καγκελάριος δεν ανταποκρίθηκε στην επίσημη έκκληση του SPD να εγκαταλείψει τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Ερωτηθείσα εάν ο κ. Σρέντερ θα έπρεπε να αποχωρήσει από το κόμμα, η Σάσκια Έσκεν απάντησε: «Θα έπρεπε!». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για μια ενδεχόμενη διαγραφή του.

Σρέντερ: «Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο»

Σημειώνεται ότι ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε στους New York Times ότι θα παραιτείτο από τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, εάν η Μόσχα διέκοπτε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, σημειώνει ότι «πρέπει να διερευνηθούν», αλλά δεν πιστεύει ότι έγιναν με εντολή του Ρώσου προέδρου, ο οποίος, όπως λέει, «ενδιαφέρεται να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο». Χαρακτηρίζει «λάθος» τον πόλεμο, δηλώνει και πάλι πρόθυμος να διαμεσολαβήσει για την ειρήνη, ενώ εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση «δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες».

«Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα ξανακάνουμε εμπόριο με τη Ρωσία», δηλώνει ο κ. Σρέντερ στους New York Times, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ εξακολουθεί να δέχεται δριμεία κριτική για την παραμονή του στη Rosneft και στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Οι σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα δυτικά κράτη δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα, «δεν μπορείς να απομονώσεις μια χώρα όπως η Ρωσία για πολύ καιρό, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά», τονίζει ο κ. Σρέντερ και αναφέρει ότι «η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται τις πρώτες ύλες που διαθέτει η Ρωσία και δεν πρόκειται μόνο για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά και για τις σπάνιες γαίες – αυτές οι πρώτες ύλες δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα».