Τρία νέα φορτία δημητριακών αναχώρησαν με πλοία από την Ουκρανία σήμερα το πρωί (05/08), ενώ, ακόμη ένα φορτηγό πλοίο κατευθύνεται κενό φορτίου προς τις ουκρανικές ακτές, στο πλαίσιο σειράς τακτικών δρομολογίων για τον ανεφοδιασμό των αγορών αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Τα τρία πλοία, φορτωμένα με αραβόσιτο, κατευθύνονται στην Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, διευκρίνισε το Υπουργείο.

«Ταυτόχρονα ένα φορτηγό πλοίο, το “Fulmar” με σημαία των Μπαρμπέιντος, πλέει προς το λιμάνι του Τσερνομόρσκ για να φορτώσει δημητριακά», επισημάνθηκε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν δύο χωριστές συμφωνίες, που επικυρώθηκαν από την Τουρκία και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και επιτρέπουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν σταματήσει μετά την 24η Φεβρουαρίου, εξαιτίας του πολέμου, καθώς και εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, παρά τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το “Navistar”, υπό σημαία Παναμά, αναχώρησε από την Οδησσό για την Ιρλανδία με 33.000 τόνους αραβοσίτου· το “Rojen”, υπό σημαία Μάλτας, κατευθύνεται προς τη Μεγάλη Βρετανία από το Τσερνομόρσκ με 13.000 τόνους.

Το Κέντρο Κοινού Συντονισμού είχε αποσαφηνίσει στη διάρκεια της νύχτας πως οι προορισμοί των πλοίων είναι το Ρινγκασκίντι στην Ιρλανδία και το Τίσπορτ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, το τουρκικό φορτηγό πλοίο “Polarnet”, που βρισκόταν στο Τσερνομόρσκ, κατευθύνεται προς το Καρασού, τουρκικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, με 12.000 τόνους αραβοσίτου.

Το τελευταίο πλοίο «θα επιθεωρηθεί από την κοινή ομάδα, βόρεια της Κωνσταντινούπολης» πριν φθάσει στο Καρασού, τονίσθηκε.

«Η ομάδα του Κέντρου Κοινού Συντονισμού ολοκλήρωσε την επιθεώρηση του “Fulmar”, το οποίο θα φορτώσει στο ουκρανικό λιμάνι του Τσερνομόρσκ», έγραψε το Υπουργείο, σε δημόσιο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιθεωρήσεις εκείνες έχουν απαιτηθεί από τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι τα πλοία δε μεταφέρουν οτιδήποτε άλλο, πέραν των εγκεκριμένων φορτίων σιτηρών.