Η σημερινή (11/07) συνομιλία των δύο ανδρών αφορούσε την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις μεταφορές σιτηρών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο τη δημιουργία ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, με βάση το σχέδιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί με μία «διαρκή και δίκαια ειρήνη», προσθέτοντας ότι η πατρίδα του είναι έτοιμη να στηρίξει τη δυναμική επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Για τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη σημασία της επέκτασης του διασυνοριακού μηχανισμού.

Η συνομιλία αυτή, διαδραματίσθηκε ενώ οι τιμές τροφίμων έχουν «χτυπήσει»… κόκκινο παγκοσμίως, εξαιτίας του –συνεχώς αυξανόμενου– φόβου για την επισιτιστική ασφάλεια ανά την υφήλιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τουρκικό πλοίο με σιτηρά απέπλευσε από τη Μαριούπολη μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας

Ήταν το πρώτο πλοίο χώρας του εξωτερικού, που αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι.

Τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε στις 22/06 από το λιμάνι της Μαριούπολης, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

«Μονάχα μερικές ώρες μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (“Αζόφ Κόνκορντ”), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σε επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται «για το πρώτο πλοίο από το εξωτερικό, που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης», το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, από τον Μάιο.

Ύστερα από τη συνάντηση της 21ης Ιουνίου στη Μόσχα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε, επίσης, πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αναφορικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα, για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.