Η Ουκρανία κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας ώστε να ζητήσει διευκρινίσεις, μία ημέρα αφότου φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο είναι ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αναχώρησε από τουρκικό λιμάνι.

Το γεγονός ότι επετράπη στο πλοίο να αναχωρήσει, είναι «απαράδεκτο», ανέφερε το ουκρανικό Υπουργείο, καθώς τα δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων, υπέδειξαν ότι απέπλευσε αργά χθες (06/07) το βράδυ, από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι Καρασού.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας, “Zhibek Zholy”, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάσθηκαν στις τουρκικές αρχές», έγραψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Η δημοσίευσή του:

Την περασμένη Κυριακή (03/07), ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε επισημάνει πως οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν το πλοίο. Ωστόσο, χθες, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «ψευδείς», τις πληροφορίες αυτές.

Το “Zhibek Zholy” σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος», αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν κοντά σε τουρκικό λιμάνι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου.

Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο (Παρασκευή 07/07).

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, υπογράμμισε πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι», μιλώντας στο AFP.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό πλοίο έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, οι τουρκικές αρχές έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος.