«Οι φρικαλεότητες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού» στην ουκρανική πόλη – λιμάνι, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τις 17/05, ύστερα από τρομακτική πολιορκία και ανήλεους βομβαρδισμούς, «θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι, ακόμη και σε επόμενες γενεές», τόνισε σήμερα (16/06) η Μισέλ Μπατσελέτ.

«Μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Απριλίου, η Μαριούπολη αποτέλεσε ίσως το πιο θανατηφόρο μέρος στην Ουκρανία», σημείωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού στη Γενεύη, παρουσιάζοντας μια επικαιροποιημένη έκθεση για το τραγικό σκηνικό στην περιοχή, εκείνο το χρονικό διάστημα.

«Η ένταση και η έκταση των μαχών, οι καταστροφές, ο αριθμός νεκρών και τραυματιών, υποδηλώνουν έντονα ότι έχουν υπάρξει σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσέθεσε.

Η αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «γονείς που αναγκάστηκαν να θάψουν τα παιδιά τους, για ανθρώπους που είδαν φίλους να αυτοκτονούν, οικογένειες να διαλύονται, όλους εκείνους που έπρεπε να φύγουν από μία αγαπημένη πόλη, δίχως να είναι σίγουροι εάν θα την ξαναδούν».

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη αναφέρει 1.348 θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων εβδομήντα παιδιών, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη κατά τις «λυσσαλέες» μάχες.

«Τούτοι οι θάνατοι προήλθαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού, καθώς από φορητά και ελαφρά όπλα, κατά τη διάρκεια οδομαχιών», υποστήριξε. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «ο πραγματικός απολογισμός σε αμάχους είναι, πιθανώς, υψηλότερος κατά πολλές χιλιάδες».

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι έως και το 90% των οικιστικών κτηρίων της πόλης έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.