Ο Δήμαρχος της –υπό ρωσική κατοχήπολύπαθης περιοχής μίλησε για τις καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και για τους «προδότες», οι οποίοι αποκάλυψαν συντεταγμένες στις ρωσικές δυνάμεις, από νωρίς.

«Οι πολίτες δεν έχουν καθαρό νερό. Δεν υπάρχει φαγητό, ηλεκτρισμός, φάρμακα. Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές, ιατροί έχουν σκοτωθεί. Οι άνθρωποι δε ζουν εκεί, επιβιώνουν, μαχόμενοι για μία μπουκιά φαγητό», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της πόλης – λιμάνι στα νότια της Ουκρανίας τον Μάιο, έπειτα από μήνες ανηλεών βομβαρδισμών.

«Οι σοροί πολλών θυμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται σε βομβαρδισμένα κτήρια. Οι Ρώσοι δεν έχουν απομακρύνει τα πτώματα όλων όσοι σκότωσαν στους βομβαρδισμούς. Αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται να είναι φρικτό στη Μαριούπολη, μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ζωές», συμπλήρωσε ο κ. Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την πόλη.

Η Μαριούπολη κινδυνεύει από μεγάλη επιδημία χολέρας. Ο Δήμαρχος χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «καταστροφική» και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν στην οργάνωση «πράσινων διαδρόμων» για εκκένωση.

«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία, ούτε ιατροί. Οι Ρώσοι κλέβουν εξοπλισμό από νοσοκομεία που δεν υπέστησαν ζημιές στις μάχες και τον μεταφέρουν στο Ντονέτσκ», υποστήριξε και προσέθεσε:

«Οι άνθρωποι περιμένουν πολλές μέρες σε μία ουρά για νερό και παλεύουν για φαγητό. Οι Ρώσοι ανάγκασαν τους ανθρώπους να καθαρίσουν ερείπια με αντάλλαγμα νερό. Η πόλη είναι κλειστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει ή να αποχωρήσει».

«Η καταστροφή κρίσιμων υποδομών της πόλης στην αρχή της εισβολής ήταν καλά συντονισμένη. Ήξεραν πού να βομβαρδίσουν, υπήρχαν πολλοί προδότες. Ό,τι είχαμε, ό,τι κτήριο θεωρείτο βασική εγκατάσταση, καταστράφηκε τις πρώτες επτά ημέρες».

«Υπήρχαν δεκαπέντε τροφοδοτικά στην πόλη. Σε μία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις γνώριζαν την ακριβή τους τοποθεσία και δίχως χρονοτριβή, τα κατέστρεψαν όλα. Η πόλη έμεινε χωρίς φως. Σημεία ύδρευσης, γραμμές επικοινωνίας, αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων αποτέλεσαν, επίσης, στόχο», υποστήριξε.

Τέλος, κατηγόρησε / κατέδειξε ως «προδότες» τους βουλευτές του δημοτικού συμβουλίου του φιλορωσικού κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή», οι οποίοι τώρα κυβερνούν την πόλη.