Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, «ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος», σύμφωνα με σημερινή (27/05) επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Συνολικά, 4.031 πολίτες έχει καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους διακόσια παιδιά, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία βασίζεται στα στοιχεία δεκάδων παρατηρητών της στα ουκρανικά εδάφη.
Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα υψηλής ισχύος είτε του πυροβολικού, είτε της πολεμικής αεροπορίας.
Στην ανακοίνωση δεν επιρρίπτεται η ευθύνη για τους θανάτους.
Από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων, 6.659.220 Ουκρανοί πολίτες έχουν «ξεριζωθεί» από την πατρίδα τους έως σήμερα, αναζητώντας καταφύγιο για εκείνους και τις οικογένειές τους.
Τα στατιστικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί από σειρά πηγών, κυρίως μέσω δεδομένων των αρχών από τα επίσημα σημεία συνοριακής διέλευσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
«Συναγερμός» από τον ΟΗΕ: «Η επισιτιστική κρίση μπορεί να διαρκέσει χρόνια»
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες», είχε προειδοποιήσει στις 19/05 ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες, λόγω της αύξησης των τιμών».
«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», ανέφερε εν συνεχεία.
Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες ηλιέλαιου καθώς και δημητριακά, καλαμπόκι και σιτάρι. Αυτό, μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε αύξηση των τιμών.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό.
Υπάρχει αρκετή τροφή στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Ωστόσο, αν δε λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».