Έκκληση του αξιωματούχου της εταιρείας εισαγωγών της χώρας για ταχεία αντίδραση, ενόσω το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποιεί για περικοπές στην παροχή στήριξης σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν στα πρόθυρα του λιμού.

Οι αναταράξεις στις προμήθειες σιτηρών παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της απαγόρευσης εξαγωγών από την Ινδία κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Υεμένη, αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό στη χώρα, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί εντός δύο ετών.

Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν δύο εκ των μεγαλύτερων εξαγωγών σιτηρών, με την εμπόλεμη κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο να έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών.

Η Υεμένη εισάγει το 90% των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της.

Ο Διευθυντής του WFP στην Υεμένη, Ρίτσαρντ Ράγκαν, τόνισε ότι «ο αριθμός των ανθρώπων στην εμπόλεμη χώρα που ζουν υπό δυσχερείς συνθήκες, ενδέχεται να φθάσει τα επτά εκατομμύρια το δεύτερο εξάμηνο του 2022, από περίπου πέντε εκατομμύρια την τρέχουσα περίοδο».

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσφέρει τροφή σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα στην Υεμένη, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει έπειτα από επτά συναπτά χρόνια πολέμου.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, το WFP έχει μειώσει τις μερίδες για οκτώ εκατομμύρια εξ αυτών. Σύντομα, πιθανώς να προβεί σε περισσότερες περικοπές, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η συγκέντρωση των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εφετινή περίοδο, παρά μονάχα το ¼ του στόχου.

«Παίρνουμε την τροφή από τους φτωχούς για να ταΐσουμε τους πεινασμένους. Τον Ιούνιο, θα αναγκαστούμε να λάβουμε μερικές δύσκολες αποφάσεις για να μειώσουμε μόλις σε πέντε εκατομμύρια, τους ανθρώπους στους οποίους προσφέρουμε τροφή, σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Κάθε χρόνο, η Υεμένη χρειάζεται περίπου 4.000.000 τόνους σιτηρών και έχουμε συγκεντρώσει περίπου το 25% του μεγέθους. Το WFP έχει παρατηρήσει αύξηση του κόστους για τα καύσιμα και τα τρόφιμα κατά 25 με 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα», εξήγησε εν συνεχεία ο κ. Ράγκαν.

«Η Υεμένη διαθέτει αρκετά σιτηρά για τρεις μήνες. Η κυβέρνηση της χώρας πιέζει ώστε να χρησιμοποιηθεί βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία ύψους 174 εκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή βασικών προϊόντων, ανάμεσά τους και σιτηρά», είχε υποστηρίξει ο Υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Αλ–Άσουαλ, την προηγούμενη εβδομάδα, από την πόλη Άντεν.

Το Ριάντ είχε συμφωνήσει να καταβάλει στην Υεμένη την τελευταία δόση ενός δανείου που είχε υποσχεθεί στη χώρα το 2018, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Η κυβέρνηση και οι εισαγωγείς εξετάζουν εναλλακτικές αγορές για τη διάθεση σιτηρών, όπως η Βραζιλία και άλλες για να καλύψουν το 45% των αναγκών σε σιτηρά που εισάγονταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Αλ–Άσουαλ.

Λόγω του πολέμου μεταξύ του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και των σιιτών ανταρτών Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, το νόμισμα της χώρας έχει υποτιμηθεί, ενώ εντοπίζεται και έλλειψη σε νομίσματα του εξωτερικού.