Ο –γεννημένος στο Ντόνετσκμεγιστάνας πρόκειται να καταθέσει αγωγή ύψους 17 – 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Ρωσίας.

Το ποσό αφορά αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

Το εργοστάσιο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ έγινε το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην πόλη, που τελούσε υπό πολιορκία. Η μονάδα χάλυβα και σιδήρου «Ιλίτς», που ανήκει επίσης στον Αχμέτοφ, δέχθηκε επίσης ισχυρό πλήγμα κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στην περιοχή.

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ είναι ιδιοκτήτης και της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της ΟυκρανίαςMetinvest.

«Το κόστος αντικατάστασης των εγκαταστάσεων (…) λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κυμαίνεται από 17 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό ποσό θα καθορισθεί στην επίσημη διαδικασία αγωγής εναντίον της Ρωσίας».

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε ήδη δει την «αυτοκρατορία» του να συντρίβεται πριν από τον πόλεμο, λόγω των μαχών στα ανατολικά της Ουκρανίας που μαίνονταν επί οκτώ συναπτά έτη, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν, εν τέλει, τμήματα του εδάφους.

Από την 24η Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Metinvest είχε ανακοινώσει ότι δε θα έχει τη δυνατότητα κάλυψης των συμβολαίων όσον αφορά τις προμήθειές της.

Ο Αχμέτοφ δήλωσε ότι παραμένει στην Ουκρανία από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων, συμπληρώνοντας πως «πιστεύουμε στη χώρα και τη νίκη μας».