Ο Νίκος Δένδιας συνάντησε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, με τους οποίους συζήτησε «για τις προκλήσεις της ελληνικής ομογένειας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα, ξανά στην Οδησσό. Κατ’ αρχήν για να συναντήσω τον Δήμαρχο και να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια, ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Να δημιουργήσουμε, έτσι, μία ασπίδα πολιτισμού που θα προστατεύσει αυτό το ιστορικό κέντρο από τις συνέπειες του πολέμου. Ένα κέντρο, το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα, αρχικά διότι εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.

Το κτήριο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται εδώ, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και στο κτήριο της Όπερας, όπου βρισκόμαστε τώρα, συνδεόμαστε με την Οδησσό.

Είναι ένα κτήριο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γρηγορίου Μαρασλή, ενός Έλληνα ο οποίος έχει πολλαπλά ευεργετήσει και την Ελλάδα. Το Δημαρχείο στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, λέγεται Μαράσλειο.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, με τη βοήθεια και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μάς διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες και την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Από εκεί και πέρα, είδα στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Επίσης, Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από τη Μαριούπολη και βρίσκονται εδώ. Παράλληλα, ενημερώθηκα από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού, για την ευρύτερη κατάσταση.

Επίσης, θα έχω την ευκαιρία να παραστώ στην υπογραφή μίας Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μία προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία εδώ».

Ο κ. Υπουργός, που επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Οδησσό, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κατέληξε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα, κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας εδώ, από τις συνέπειες του πολέμου».