Επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και σε άλλα προϊόντα επιθυμεί η Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία η οποία οδήγησε στη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών της από τη Ρωσία και στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως ιδίως τα μέταλλα.

«Η συμφωνία αφορά την εφοδιαστική, την κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», εξήγησε ο Τάρας Κάσκα, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, στην οικονομική εφημερίδα. «Ποια η διαφορά μεταξύ των σιτηρών και του σιδηρομεταλλεύματος;», διερωτήθηκε ο κ. Κάσκα.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία για τα σιτηρά προβλέπει ότι τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύονται «να μην επιτεθούν.

Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, την ώρα που πλησιάζει η νέα συγκομιδή. Η πρώτη αποστολή φορτίου ουκρανικών δημητριακών που εξάγεται μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, άλλα 16 πλοία φορτωμένα με δημητριακά περιμένουν για να αναχωρήσουν από την Οδησσό, το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, που πριν από τον πόλεμο συγκέντρωνε το 60% της λιμενικής δραστηριότητας της χώρας.

Στο κέντρο συντονισμού και ελέγχου της επιχείρησης, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, θα βρίσκονται εκπρόσωποι και των τεσσάρων πλευρών (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, ΟΗΕ). Το κέντρο αυτό ορίζει το χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.