Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 08:30, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Το πρώτο πλοίο με σιτηρά, το οποίο αναχώρησε από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε εξάλλου σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Κουλέμπα: Ανακούφιση για τον κόσμο

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, «το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιταριού, σε μία χώρα όπου σχηματίζονται καθημερινά μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τους φούρνους, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε ψωμί και κάθε είδους αρτοσκεύασμα.

Ο Λίβανος εισάγει το 80% των προμηθειών σιταριού από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κρατικού συνδικάτου εισαγωγών σιταριού· ωστόσο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου «διαταράχθηκε» στον Λίβανο.

 Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στις 22/07 στην Κωνσταντινούπολη τη «χρυσή» συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών, ύστερα από δύο μήνες συνομιλιών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν να ευχαριστεί δημοσίως τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνεισφορά του στην επίτευξη της συμφωνίας.

 

Χαιρετίζει θερμά ο ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» τη σημερινή αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα εμπορικά πλοία στη Μάυρη Θάλασσα θα μπορούν να μετακινούνται από ασφαλείς διαδρόμους και οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία) δεσμεύονται «να μην επιτεθούν», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο στόχος είναι να βγουν από την Ουκρανία 20-25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που βρίσκονται σε σιλό στα λιμάνια, την ώρα που πλησιάζει η νέα συγκομιδή.

Στο κέντρο συντονισμού και ελέγχου της επιχείρησης, που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, θα βρίσκονται εκπρόσωποι και των τεσσάρων πλευρών (Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, ΟΗΕ). Το κέντρο αυτό θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα των δρομολογίων των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.