Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ως «σχολαστικά σχεδιασμένη πρόκληση» την επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι χώρες της Δύσης επιθυμούν να επεκτείνουν ένα «σύστημα παρόμοιο με το ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, σε χαιρετισμό στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στη Μόσχα.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, καλλιεργώντας το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», υπογράμμισε.

«Η αμερικανική περιπέτεια με την Ταϊβάν δεν είναι απλώς για ένα ταξίδι μίας ανεύθυνης πολιτικού, αλλά μέρος μίας σκόπιμης, συνειδητής στρατηγικής με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να προκαλέσουν μία χαοτική κατάσταση, στην περιοχή και τον κόσμο. Πρόκειται για μία θρασεία επίδειξη της έλλειψης σεβασμού προς την κυριαρχία άλλων κρατών και τις διεθνείς δεσμεύσεις», προσέθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, η οποία έχει «εξαπολύσει» επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και καταγγείλει επανειλημμένα τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, διέρχονται περίοδο μεγάλης έντασης.

Αποτελώντας στόχο αυστηρών κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ασία (κυρίως την Κίνα) και την Αφρική.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναφέρει χθες (15/08) ότι επόμενος στόχος, είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς

Ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που ορίστηκαν στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη.

Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίσθηκε –για ακόμη μία φορά– πως «η γη του Ντονμπάς απελευθερώνεται βήμα – βήμα» από τους Ουκρανούς εθνικιστές, ενόσω το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και αιματηρή πολιτική επιβολής κατοχής.

Σεργκέι Σοϊγκού: «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία»

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας υπογράμμισε σήμερα (16/08) ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας σχεδιάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία και πως «αρκετές φορές», το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε εκ νέου χθες (15/08) ότι «αν συμβεί κάποια καταστροφή στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια (σ.σ. η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο), θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη».