Η «εμπρηστική» ρητορική του Πεκίνου κατά της διπλωματικής πολιτικής της Ουάσινγκτον συνεχίζεται, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στη νήσο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε σοφιστείες για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα έδρασε με στόχο τη διαφύλαξη της ιερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ανέφερε ο κ. Γουάνγκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπανγκλαντές.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως «προκλητικές» και «ανεύθυνες» τις ενέργειες της Κίνας εντός και γύρω από το Στενό της Ταϊβάν, αφού αξιωματούχοι της νήσου κατήγγειλαν προχθές (06/08) ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του νησιού.

«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το στάτους κβο. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο ατυχήματος», επεσήμανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Προσθέτως, έρχονται σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, ο οποίος αφορά τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που περιμένει ο κόσμος», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε επίσης την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», μετά τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν πως απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων, κινούμενη προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας».

Η Κίνα συντηρεί την ένταση με «τακτικά στρατιωτικά γυμνάσια»

Ο κινεζικός στρατός θα διεξάγει στο εξής «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, μετά τη λήξη των –πρωτοφανούς κλίμακας– γυμνασίων, ως αντίποινα για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

Η «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα, είναι μία ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που συνήθως δεν διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία εκατέρωθεν.

Η «διάμεση γραμμή» δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ νομικά και είναι μία «νοητή» γραμμή που καταρτίστηκε από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τις πολεμικές τους απαιτήσεις τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με σχολιαστή της κρατικής τηλεόρασης.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν είχε γνωστοποιήσει χθες (07/08) ότι άρχισαν σταδιακά να πραγματοποιούνται και πάλι πτήσεις διά μέσου του εναέριου χώρου της, καθώς οι περισσότερες ειδοποιήσεις για κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί δεν «ήταν πλέον σε ισχύ».

Το Υπουργείο γνωστοποίησε, ωστόσο, ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να κατευθύνει αεροσκάφη και πλοία μακριά από τις περιοχές των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, έως τις 10:00 σήμερα (08/08) το πρωί (τοπική ώρα).

Τα τεκταινόμενα στην Ταϊβάν –όπου μετά την επίσκεψη της κ. Πελόζι στο νησί, η ένταση μεταξύ της Κίνας και της περιοχής έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα– προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία «έπαιζαν» συνεχώς με τις θέσεις και τις συντεταγμένες τους, μερικές ώρες πριν από τη προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων.

Πολεμικά πλοία έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο Στενό, με κάποια κινεζικά σκάφη να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο, βάσει σχόλιο προσώπου με γνώση του θέματος.

Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις «ασκούσαν πιέσεις» στη γραμμή, όπως έκαναν και το Σάββατο, η ταϊβανέζικη πλευρά παρέμενε σε κοντινή απόσταση για να παρακολουθεί και, όπου είναι δυνατόν, να αποτρέπει τους Κινέζους από την προκλητική κίνηση προς τη μέση γραμμή.

«Οι δύο πλευρές επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», προσέθεσε το πρόσωπο εκείνο, παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».