Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα από την Ταϊβάν έπειτα από μία ιστορική και αμφιλεγόμενη επίσκεψη στην οποία το Πεκίνο απάντησε με απειλές και ανακοινώσεις για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Ταϊβάν: Η Πελόζι επέστρεψε στις ΗΠΑ

Η 82χρονη Πελόζι χαιρέτισε τους αξιωματούχους στον διάδρομο του αεροδρομίου Σονγκσάν στην Ταϊπέι προτού επιβιβαστεί σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που απογειώθηκε στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η Πελόζι, η αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε μια στάση που δεν είχε ανακοινωθεί αλλά παρακολουθείτο εκ του σύνεγγυς στην Ταϊβάν χθες βράδυ (τοπική ώρα) έπειτα από επισκέψεις στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αναμένεται να συνεχίσει την ασιατική περιοδεία της με στάσεις στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ταϊβάν: Το «γάντι» ΗΠΑ σε Κίνα

Στο μεταξύ, την ώρα που η Κίνα «βρυχάται» για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, Αμερικανός αξιωματούχος αποκαλύπτει πως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερωθεί από τον Ιούλιο για την πιθανότητα η Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συζητήσει την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι με τον ομόλογό του Ουάνγκ Γι κατά τη διάσκεψη της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί, στη διάρκεια συνάντησής τους η οποία είχε διαρκέσει περισσότερο από πέντε ώρες, και είχε δηλώσει πως, αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ταξίδι, θα είναι απόφαση αποκλειστικά της Πελόζι, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το ζήτημα είναι αν το Πεκίνο θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι ως κάποιου είδους δικαιολογία για να προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κλιμάκωση ή που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να παραγάγουν σύγκρουση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά σε ένα ταξίδι που δεν είναι ούτε ασυνήθιστο ούτε χωρίς προηγούμενο.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή να επιδιώκει να αλλάξει το στάτους κβο αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Και, αν την επίσκεψή της ακολουθήσει με κάποιο τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση ή κρίση, αυτό θα οφείλεται στο Πεκίνο», πρόσθεσε.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

Ταϊβάν: Η… εμπλοκή της Ρωσίας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται» η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ενώ η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για διάλογο για τη διευθέτηση των εντάσεων και ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε ένα πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης, αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε σήμερα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το στάτους κβο στα Στενά της Ταϊβάν».

«Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ έχει «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».