Οι Κινέζικοι τεχνολογικοί κολοσσοί «παγώνουν» τα σχέδια για stablecoins στο Χονγκ Κονγκ, υπό την πίεση του Πεκίνου.

Οι μεγαλύτερες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες ανέστειλαν τα σχέδιά τους για την έκδοση stablecoins στο Χονγκ Κονγκ, καθώς το Πεκίνο εξέφρασε ανησυχίες για την άνοδο νομισμάτων που ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ αυτών είναι ο όμιλος Ant Group (με τη στήριξη της Alibaba) και η JD.com, που είχαν ανακοινώσει το καλοκαίρι ότι θα συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα stablecoins του Χονγκ Κονγκ ή ότι θα εξέδιδαν ψηφιακά περιουσιακά προϊόντα, όπως ομολογίες σε μορφή tokens.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, οι εταιρείες πάγωσαν τα σχέδιά τους αφού έλαβαν εντολές από ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, μεταξύ των οποίων η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC), να μην προχωρήσουν.

Ανησυχίες για το “δικαίωμα κοπής νομίσματος” και σύγκρουση με το e-CNY

Σύμφωνα με πέντε πηγές, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συνέστησαν την αποχή από το αρχικό στάδιο του προγράμματος stablecoins, λόγω ανησυχιών για την ανάθεση της έκδοσης νομίσματος σε τεχνολογικές εταιρείες και χρηματιστηριακές.

Ένα άτομο με γνώση των ενημερώσεων που έγιναν προς τις εταιρείες ανέφερε ότι η έκδοση stablecoins από ιδιώτες θεωρείται πρόκληση για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, το e-CNY.

«Η πραγματική ρυθμιστική ανησυχία είναι: ποιος έχει το τελικό δικαίωμα κοπής νομίσματος – η κεντρική τράπεζα ή οι ιδιωτικές εταιρείες της αγοράς;», είπε άλλη πηγή.

Τα stablecoins είναι ψηφιακά tokens συνδεδεμένα με νομίσματα fiat, όπως το δολάριο ΗΠΑ, και αποτελούν βασικό εργαλείο στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Η παγκόσμια ανησυχία για τα stablecoins και ο γεωπολιτικός αντίκτυπος

Η αντίδραση των κινεζικών αρχών αντανακλά τις παγκόσμιες ανησυχίες των ρυθμιστών για την ταχεία άνοδο των stablecoins, ιδιαίτερα μετά την περίοδο Τραμπ, κατά την οποία προωθήθηκαν ως μέσο ενίσχυσης της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η ευρεία χρήση των stablecoins που βασίζονται στο δολάριο θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητά της να ασκεί νομισματική πολιτική.

Το Χονγκ Κονγκ ως πειραματικό πεδίο

Η Αρχή Νομισματικής Πολιτικής του Χονγκ Κονγκ (HKMA), που λειτουργεί ως de facto κεντρική τράπεζα της περιοχής, ξεκίνησε τον Αύγουστο να δέχεται αιτήσεις για έκδοση stablecoins, καθιερώνοντας το Χονγκ Κονγκ ως πεδίο δοκιμών για την ηπειρωτική Κίνα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ενδιαφέρον στην Κίνα για το πρόγραμμα του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα stablecoins σε ρενμίνμπι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διεθνή χρήση του κινεζικού νομίσματος.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας, Zhu Guangyao, δήλωσε τον Ιούνιο ότι: «Ο στρατηγικός σκοπός της προώθησης των stablecoins από τις ΗΠΑ είναι η διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου. Η Κίνα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση με την ανάπτυξη stablecoin συνδεδεμένου με το ρενμίνμπι».

Πρόσθεσε ότι η Κίνα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα πιλοτικά προγράμματα στο Χονγκ Κονγκ και να ενσωματώσει το renminbi στο stablecoin στο συνολικό σχεδιασμό της εθνικής χρηματοοικονομικής στρατηγικής.

Πιο επιφυλακτική στάση μετά την παρέμβαση Zhou Xiaochuan

Δύο πηγές δήλωσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν υιοθετήσει πιο προσεκτική στάση, ιδίως μετά από ομιλία του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Zhou Xiaochuan, στα τέλη Αυγούστου.

Σε κλειστή οικονομική διάσκεψη στο Πεκίνο τον Ιούλιο, ο Zhou ζήτησε διεξοδική αξιολόγηση των stablecoins και των συστημικών κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσουν: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης των stablecoins για επενδυτική κερδοσκοπία, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απάτες και αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε.

Ζήτησε ακόμη προσεκτική αποτίμηση της πραγματικής ανάγκης για tokenisation ως τεχνολογική βάση και προσέθεσε: «Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα stablecoins θα επαναπροσδιορίσουν το σύστημα πληρωμών, στην πραγματικότητα υπάρχει ελάχιστος χώρος για μείωση κόστους στο υπάρχον σύστημα, ιδιαίτερα στις λιανικές πληρωμές».

Διαβάστε ακόμη: