Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε σήμερα (13/07) τις δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, σύμφωνα με ηγέτη των αυτονομιστών και ρωσικά Μέσα ενημέρωσης.

Ο Κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανέφερε ότι ελπίζει να έχει μία «καρποφόρα συνεργασία» και καλή εμπορική σχέση με τη Βόρεια Κορέα.

Η αποκαλούμενη «πρεσβεία» του Ντονέτσκ στη Μόσχα ανάρτησε φωτογραφία από μία τελετή, κατά την οποία ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας, Σιν Χονγκ–Τσόι, παρέδωσε ένα «πιστοποιητικό αναγνώρισης» στην «πρέσβειρα» του Ντονέτσκ, Όλγα Μακέγιεβα.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη ρωσική πρωτεύουσα πόλη επιβεβαίωσε το γεγονός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Ντμίτρι Πεσκόφ: «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η στρατιωτική «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχισθεί, έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της Μόσχας.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι η προστασία των κατοίκων στις Λαϊκές Δημοκρατίες των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε στις 03/06, κατά την 100η ημέρα του πολέμου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί αργότερα, στο Σότσι.

Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική, υπάρχει βαθιά ανησυχία στην αφρικανική ήπειρο (…), καλούνται να αντιμετωπίσουν την ήδη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα εξηγήσει λεπτομερώς στον κ. Σαλ όσα συμβαίνουν αναφορικά με τα σιτηρά της Ουκρανίας», είχε συμπληρώσει.

Γνωστοποιήθηκε, επιπλέον, πως ο Ρώσος Υπουργός ΕξωτερικώνΣεργκέι Λαβρόφ, θα συζητούσε τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.

«Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Φυσικά (…), το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», ολοκλήρωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.