«Ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης είναι η προστασία των κατοίκων στις Λαϊκές Δημοκρατίες των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε σήμερα (03/06) κατά την 100η ημέρα του πολέμου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί αργότερα, στο Σότσι.
Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική, υπάρχει βαθιά ανησυχία στην αφρικανική ήπειρο (…), καλούνται να αντιμετωπίσουν την ήδη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος θα εξηγήσει λεπτομερώς στον κ. Σαλ όσα συμβαίνουν αναφορικά με τα σιτηρά της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.
Γνωστοποιήθηκε, επιπλέον, πως ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συζητήσει τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα.
«Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Φυσικά (…), το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», ολοκλήρωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ρωσία κάλεσε τους επικεφαλής αμερικανικών μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα και τούς προειδοποίησε ότι θα λάβει «αυστηρά μέτρα»
«Αν το έργο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης –φορέων και δημοσιογράφων– δεν ομαλοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα, αυστηρότερα μέτρα», υπογράμμισε σε σημερινή της τοποθέτηση η εκπρόσωπος του Υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.
«Για αυτόν τον λόγο, τη Δευτέρα 06 Ιουνίου, οι επικεφαλής των γραφείων της Μόσχας όλων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης θα προσκληθούν στο κέντρο Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για να ενημερωθούν σχετικά με τις συνέπειες της εχθρικής γραμμής της κυβέρνησής τους στον τομέα», προσέθεσε, τονίζοντας ότι «ανυπομονούμε για αυτό».
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις δυτικές χώρες ότι επιβάλλουν αθέμιτους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσής της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων σε ορισμένα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Τον περασμένο μήνα, οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο, το οποίο προσδίδει εξουσία στους εισαγγελείς να αναστέλλουν τη λειτουργία ειδησεογραφικών φορέων του εξωτερικού στη Μόσχα, εάν η συμπεριφορά μίας δυτικής χώρας χαρακτηρίζεται ως «μη φιλική» προς τα ρωσικά μέσα.
Από την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει καταστείλει την κάλυψη της σύγκρουσης από τα μέσα ενημέρωσης, θεσπίζοντας ποινές φυλάκισης 15 ετών για δημοσιογράφους που διαδίδουν σκόπιμα «ψευδείς» ειδήσεις αναφορικά με την αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ο νόμος ώθησε ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης στην απομάκρυνση των δημοσιογράφων τους από τη Ρωσία. Άλλοι δυτικοί οργανισμοί ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου Ρόιτερς, παρέμειναν στη χώρα και συνεχίζουν να εργάζονται.