Το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης ΠούτινΤραμπ βρίσκεται πλέον στην ατζέντα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον παραμένουν ενεργοί.

Σε συνέντευξή του, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως οι επαφές «δεν έχουν παγώσει» και ότι η αναζήτηση τρόπων για να προχωρήσει ο διάλογος συνεχίζεται, παρά τις μεγάλες διαφωνίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανοικτοί δίαυλοι ΗΠΑ – Ρωσίας

Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Αλάσκα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Ένα δεύτερο ραντεβού που είχε προγραμματιστεί στη Βουδαπέστη ανεστάλη επ’ αόριστον, όμως η Μόσχα επιμένει ότι η επικοινωνία συνεχίζεται σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ριαμπκόφ υπογράμμισε ότι υπάρχουν «παγιωμένες δομές και κανάλια», τα οποία λειτουργούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν θεωρείται απαραίτητο να δημοσιοποιείται κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων.

«Εντυπωσιακή» πρόοδος στον διάλογο

Ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στη διαδικασία διαλόγου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα ζητήματα έχουν προχωρήσει περισσότερο απ’ όσο φαίνεται δημόσια.

Παράλληλα, σχολίασε το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης με συμμετοχή Κίνας και ΗΠΑ, με επίκεντρο την πυρηνική σταθερότητα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να πιέσει το Πεκίνο να συμμετάσχει, ούτε έχει λάβει επίσημη πρόταση από την Ουάσινγκτον.

Πυρηνική αποκλιμάκωση στο επίκεντρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για μια διαδικασία μείωσης πυρηνικών όπλων με συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας. Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στην προοπτική διμερούς αποκλιμάκωσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του διαλόγου.

Παρά την έλλειψη επίσημων ανακοινώσεων, οι δηλώσεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεθνείς διπλωματικές διεργασίες γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μελλοντική αρχιτεκτονική πυρηνικής ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη: