Η Ουκρανία εξασφάλισε μορατόριουμ δύο ετών από τους πιστωτές όσον αφορά το εξωτερικό χρέος, το οποίο αποτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Ντένις Σμίχαλ, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στη χώρα.

«Οι επενδυτές στο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας αποδέχθηκαν την καθυστέρηση των πληρωμών έως το 2024. Αυτό επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα», έγραψε ο κ. Σμίχαλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δημοσίευση του Ντένις Σμίχαλ:

«Αισθανόμαστε ευγνώμονες στους επενδυτές που αποδέχθηκαν την πρόταση. Χάρη στην αλληλεγγύη της κοινότητας των ιδιωτών επενδυτών και του επίσημου δημόσιου τομέα προς την Ουκρανία, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ουκρανικού πληθυσμού», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Ομάδα δυτικών πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν στις 20 Ιουλίου τη συγκατάθεσή τους, σε μία μετάθεση της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους έπειτα από αίτημα του Κιέβου, καλώντας και τους υπόλοιπους κατόχους ουκρανικού χρέους να πράξουν το ίδιο.

Η ουκρανική οικονομία «κατακρημνίζεται» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου και ύστερα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ενδέχεται να μειωθεί κατά 45% εφέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Ιούνιο.

Το μέτρο μετάθεσης της προθεσμίας πληρωμής της Ουκρανίας, δυνητικά της επιτρέπει να εξοικονομήσει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια δολάρια εντός δύο ετών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.