Δεκατρείς άμαχοι «έχασαν» τη ζωή τους, στη διάρκεια της περασμένης νύκτας (09/08), από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Κυβερνήτη, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους και προστέθηκαν στον απολογισμό των ένδεκα νεκρών που είχε ανακοινωθεί από τον Κυβερνήτη, μερικά λεπτά νωρίτερα.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση προκάλεσε, επίσης, τον τραυματισμό ένδεκα ανθρώπων, πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σε μία από τις περιοχές όπου έχουν μεταφερθεί άμαχοι από το Ντονμπάς, που βρίσκεται ανατολικότερα και αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης.

«Περάσαμε μία φρικτή νύκτα, είναι πολύ σκληρό να βγάζεις τα πτώματα από τα συντρίμμια. Σας ικετεύω, πηγαίνετε σε ασφαλή μέρη στη διάρκεια των αεροπορικών συναγερμών. Μην αφήνετε τους Ρώσους να σάς σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, μεταξύ άλλων.

Η πόλη Μάργανετς, η οποία βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου απέναντι από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και το χωριό Βιστσεταρασίβκα, στοχοθετήθηκαν σε αυτή την επίθεση με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ.

«Ογδόντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εσκεμμένα και ύπουλα εναντίον κατοικημένων συνοικιών, ενώ οι άνθρωποι κοιμούνταν στα σπίτια τους», κατήγγειλε ο Κυβερνήτης, σύμφωνα με τον οποίο περισσότερα από είκοσι κτήρια υπέστησαν ζημιές στο Μάργανετς, ενώ και μία γραμμή ηλεκτροδότησης υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Κυβερνήτης τόνισε, ακόμη, πως από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε έναν ξενώνα, δύο σχολεία, μία αίθουσα συναυλιών, το κτήριο του δημοτικού συμβουλίου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία υπόσχεται ελευθερία και πλούτη σε κρατούμενους, αν πολεμήσουν στην Ουκρανία

Με υποσχέσεις για απονομή χάριτος και υψηλές αμοιβές, το Κρεμλίνο προσπαθεί να δελεάσει κρατούμενους, προκειμένου να στηρίξει τον στρατό που μάχεται στην Ουκρανία, ο οποίος από την έναρξη της εισβολής έχει υποστεί δεκάδες χιλιάδες απώλειες· έχουν προσεγγισθεί κρατούμενοι –από δολοφόνους μέχρι παραβάτες για υποθέσεις ναρκωτικών– σε δεκάδες φυλακές ανά τη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με αναφορές.

Οι αμοιβές που προσφέρονται στους φυλακισμένους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς ο κίνδυνος να «χάσουν» τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, είναι μεγάλος. Βάσει των πρόσφατων δυτικών εκτιμήσεων, από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί έως και 75.000 Ρώσοι στρατιώτες. Η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα στοιχεία για τις απώλειες του ρωσικού στρατού, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα δεχθούν δολοφόνους, ωστόσο, όχι βιαστές, παιδεραστές, εξτρεμιστές ή τρομοκράτες. Αναφορικά με τις αμοιβές, κάποιοι μιλούν για 100.000 ρούβλια το μήνα και άλλοι για 200.000 ρούβλια», σύμφωνα με κρατούμενο για υποθέσεις ναρκωτικών, ο οποίος μίλησε στο CNN.

Ανέφερε ότι η προσφορά προς τον ίδιο έγινε όταν άνδρες αγνώστου ταυτότητας, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανήκουν σε ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, επισκέφθηκαν τη φυλακή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Σε περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση, θα τον μετέφεραν στην περιοχή του Ροστόφ για εκπαίδευση δύο εβδομάδων. «Είμαι υπέρ της προσφοράς αν ισχύει. Θέλω απλώς να πάω σπίτι στα παιδιά μου, το συντομότερο δυνατό. Αν αυτή η επιλογή είναι δυνατή, τότε γιατί όχι;», επεσήμανε ο κρατούμενος.

Πενήντα, περίπου, κρατούμενοι είχαν ήδη επιλεγεί για στρατολόγηση και είχαν τεθεί σε καραντίνα εντός της φυλακής, ενώ είχε ακούσει ότι συνολικά τετρακόσιοι υπέβαλαν αίτηση.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για τη στρατολόγηση και την αποστολή στον πόλεμο χιλιάδων Ρώσων κρατουμένων», υπογράμμισε αρχικά ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, επικεφαλής του gulagu.net, ομάδας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

«Υποσχέθηκαν σε οικογένειες κρατουμένων αποζημίωση 5.000.000 ρουβλίων (82.000 δολαρίων) σε περίπτωση που ο συγγενής τους σκοτωνόταν στον πόλεμο, ωστόσο, αυτά τα ποσά μπορεί να μην καταβληθούν ποτέ.

Δεν υπάρχει εγγύηση, ούτε πραγματικό συμβόλαιο, είναι παράνομο», ανέφερε. Μερικοί από τους κρατούμενους και οι οικογένειές τους ήταν πρόθυμοι να αποδεχθούν την προσφορά», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος ακτιβιστής θεωρεί ότι οι κρατούμενοι χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία ως «δόλωμα» στον πόλεμο, προκειμένου να προσελκύσουν τα πυρά των Ουκρανών και να επιτρέψουν στον τακτικό ρωσικό στρατό να αντεπιτεθεί με ακρίβεια.

«Πηγαίνουν πρώτοι και όταν γίνουν αντιληπτοί από τον ουκρανικό στρατό, δέχονται επίθεση. Στη συνέχεια, οι Ρώσοι στρατιώτες εντοπίζουν τις θέσεις των Ουκρανών και τούς βομβαρδίζουν».