Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «παράλογη» την έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τις δυτικές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους στους Ρώσους επισκέπτες για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, παραχωρώντας σσυνέντευξή στην Washington Post αυτή την εβδομάδα, τόνισε ότι πιστεύει ότι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις είναι να κλείσουν τα σύνορα, επειδή οι Ρώσοι βρίσκονται σε διαδικασία κατάληψης εδαφών από άλλη χώρα».

Και πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως όποιες και αν είναι οι πολιτικές τους απόψεις, οι Ρώσοι πρέπει «να ζουν στον δικό τους κόσμο μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει σήμερα ότι «Ο παραλογισμός αυτού του συλλογισμού ξεπερνά κάθε όριο και μπορεί να προκαλέσει μόνο αρνητική αντίδραση».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης των Ρώσων ή της Ρωσίας δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει (…) Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ακούγονται καλά», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά από την έκκληση Ζελένσκι, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας προέτρεψε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εκδίδουν πλέον τουριστικές βίζες στους Ρώσους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. «Το ταξίδι στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι ένα ανθρώπινο δικαίωμα…Είναι καιρός να τερματιστεί ο τουρισμός από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter.

Σε απάντηση, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε την Κάλλας με «ναζί». Η Ρωσία υπόκειται ήδη σε πολυάριθμες οικονομικές κυρώσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της.

Προειδοποίηση Ζελένσκι ενάντια στη διεξαγωγή «ψευδοδημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι εάν η Ρωσία προχωρήσει με τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές για την ένωσή τους με την Ρωσία, τότε θα τινάξει στον αέρα κάθε προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου.

«Αν οι κατακτητές προχωρήσουν στον δρόμο των ψευδοδημοψηφισμάτων, θα αποκλείσουν για αυτούς οποιαδήποτε δυνατότητα συνομιλιών με την Ουκρανία και τον ελεύθερο κόσμο, που η ρωσική πλευρά σαφώς θα έχει ανάγκη κάποια στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.