Αλήθεια, παρακολουθείτε την πορεία του ρουβλιού, του ρωσικού νομίσματος, που θα γινόταν “σκουπίδι”, λόγω των αλλεπάλληλων κυρώσεων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. (τρομάρα μας).
Αυτού του νομίσματος που στην αρχή υποτιμήθηκε κατά 50% και πλέον έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Τώρα, όμως, το ρούβλι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επτά περίπου ετών!
Και φυσικά, δεν…φταίνε μόνο οι περιορισμοί που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση στις συναλλαγές, αλλά οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αποτέλεσαν το πανάκριβο για τη Δύση παράγωγο των Νατοϊκών κυρώσεων.
Επιπλέον, οι πληρωμές σε ρούβλια του ρωσικού φυσικού αερίου από όλους τους εισαγωγείς (αρχικά σε κάποιο ξένο νόμισμα και μετατροπή στη συνέχεια σε ρούβλια, σε άλλο λογαριασμό της Gazprombank) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο
Αρκεί να σκεφτούμε ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε , όχι σε μία αλλά 4 (!) μειώσεις επιτοκίων μέσα σε 28 ημέρες.
Προσθέστε επίσης το στοιχείο ότι πριν την εκκίνηση του πολέμου στην Ουκρανία, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των συνολικών εσόδων του ρωσικού δημοσίου, ενώ τώρα υπερβαίνουν το 66%!
Το δε εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας στο πρώτο τρίμηνο εφέτος εκτοξεύθηκε πάνω από τα 60 δισ. δολάρια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Απλό και εύκολο συμπέρασμα: Η Ρωσία κερδίζει απείρως περισσότερα, σε κάθε επίπεδο και κυρίως οικονομικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μάλιστα εξάγοντας μικρότερες ποσότητες, λόγω των μεγάλων αυξήσεων, κερδίζει περισσότερα ρούβλια, αλλά και πολύτιμο συνάλλαγμα, αφού το άλλο “πάγωσε” (sic), δηλαδή…εκλάπη!
Συνεπώς, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην Ε.Ε. και καλό είναι εμείς σαν χώρα, να μην ταυτιστούμε περισσότερο από όσο μέχρι τώρα με τα καταστροφικά κελεύσματα.
Γιατί τις οδυνηρές συνέπειες ήδη τις πληρώνουμε όλοι, οικονομία, επιχειρήσεις, οικογένειες.
Από τις οποίες προφανώς δεν μας γλυτώνουν ούτε οι πρόωρες εκλογές, ούτε τα όποια μέτρα ανακούφισης από τους υπέρογκους λογαριασμούς, την ακρίβεια στο ράφι και στο πρατήριο…