Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα πάρει σάρκα και οστά από την 1η Ιουλίου ακολουθώντας κατά γράμμα την γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Βέβαια οι καταναλωτές θα δουν τις ελαφρύνσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μόλις εκδοθούν οι πρώτοι λογαριασμοί με το νέο καθεστώς.

Το τελικό ποσό που θα πληρώνουν οι νοικοκύρηδες καταναλωτές μετά τη ρύθμιση, θα είναι πάντως ψηλότερο κατά 10-15% από ό,τι ίσχυε πριν την εκτόξευση των τιμών.

Παρόλη τη διαδικασία ελάφρυνσης όμως για να πέσει η τελική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής στα επίπεδα των 14,5-15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκα θα πρέπει να εκταμιευθούν 3-4 δις επιπλέον από τον προϋπολογισμό.

«Υπάρχει προβληματισμός για την χρηματοδοτική ικανότητα του προϋπολογισμού, δεν είναι άπειρη αυτή η ικανότητα, δεν μπορούμε να πάμε σε υψηλά ελλείμματα λόγω επενδυτικής βαθμίδας.

Τώρα μάλιστα αρχίζουμε να πληρώνουμε από τον προϋπολογισμό και για γενναία παροχή ενισχύσεων στον τομέα των καυσίμων που έχουν ξεφύγει σε ασύλληπτο βαθμό. Λεφτόδεντρα ως γνωστόν δεν υπάρχουν, άρα έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη εξίσωση» παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής θα κυμαίνονται στα εξής επίπεδα:

-100-120 ευρώ/MWh, για τα υδροηλεκτρικά

-80-90 ευρώ/MWh, για τις ΑΠΕ 220-230 ευρώ/MWh, για τις μονάδες φυσικού αερίου (για τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ολλανδικό hub TTF).

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ.

Λόγω των ρυθμίσεων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει υψηλότερα κονδύλια για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Τα χρήματα προκύπτουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Σε ποια νοικοκυριά δεν θα κόβεται το ρεύμα - Σε ποιο τηλέφωνο πρέπει να απευθύνονται

Αντιδρούν οι προμηθευτές

Αντίδραση εκδηλώνεται όμως στην αγορά από την αναστολή μέχρι νεωτέρας της ρήτρας.

«Πάει στα …θυμαράκια η εμπορική πολιτική που χτίσαμε με κόπο τόσο καιρό. Τώρα από την αρχή, θα καθορίσουμε μία και μοναδική χρέωση στα καινούργια κυμαινόμενα τιμολόγια, συνυπολογίζοντας από τα σημερινά τιμολόγια τόσο τις ονομαστικές χρεώσεις όσο και τα ποσά στα οποία μετρούσαμε ως τώρα τις ρήτρες» μας λέει διευθύνων σύμβουλος μεγάλου καθετοποιημένου ιδιώτη ο οποίος συνεχίζει με ένα ερώτημα βασικό για τους παρόχους: «μέχρι και οι ταξιτζήδες δια του γνωστού …Θύμιου Λυμπερόπουλου γνωρίζουν τις αυξήσεις στις ταρίφες τους. Εμείς δεν γνωρίζουμε εάν η αναστολή της της ρήτρας από τα τιμολόγια ρεύματος θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε μονομερώς τους όρους των συμβάσεων με τους πελάτες μας. Επίσης τί θα γίνει τώρα; με την αλλαγή των χρεώσεων ένας καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση; Ποιος θα μας το πει αυτό;».

Η αλήθεια είναι πως όσο δεν είναι διευκρινίζεται αν τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια θα θεωρούνται όντως νέα, δεν ξεκαθαρίζει κατά πόσο θα πρέπει να ενημερώσουν οι πάροχοι τους πελάτες τους για τις τροποποιήσεις μόλις 2 μήνες πριν τις εφαρμόσουν και βγούν τα νέα τιμολόγια.

Το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας

Η γνωμοδότηση – μπούσουλας της ΡΑΕ

Ηδη η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του την γνωμοδότηση-μπούσουλα της ΡΑΕ για τον ριζικό ανασχεδιασμό των τιμολογίων ρεύματος.

Η ΡΑΕ έκανε απλή γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, καθώς ο Κώδικας Προμήθειας βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου και επομένως αυτό είναι υπεύθυνο για τις όποιες τροποποιήσεις.

Η εφαρμογή της θα σηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά στην αναστολή, για διάστημα 12 μήνες (και βλέπουμε…) της δυνατότητας των προμηθευτών να έχουν τιμολόγια που να περιλαμβάνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η επικείμενη εφαρμογή του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος επιτάσσει μια σειρά τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας και φυσικά των λογαριασμών ρεύματος, για όλο το διάστημα που αυτό θα βρίσκεται σε ισχύ.

Στην πράξη, η εισήγηση σημαίνει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα απαλειφθεί από όσα τιμολόγια έχουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, δηλαδή όσα αυτή τη στιγμή δεν είναι σταθερά. Επομένως, πλέον θα υπάρχει μία και μοναδική χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.

Πλέον οι προμηθευτές από την 1η Ιουλίου θα μπορούν εναλλακτικά να εκδώσουν τριών ειδών τιμολόγια:

Α) Σταθερά

Β) Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης

Γ) Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες:

-Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς. Άρα αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα)

-Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος. Αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό.

Αυτόματα τώρα όσα τιμολόγια έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα με ή χωρίς όριο διακύμανσης, ανάλογα με την επιλογή του καταναλωτή που θα κληθεί να επιλέξει.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος που πλήρωνε ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας θα ενσωματωθεί τώρα στην ενιαία μοναδική χρέωση που θα αλλάζει βάσει των αυξομειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών.

Στην πράξη, το συνολικό ποσό που πλήρωνε πριν ο καταναλωτής για το άθροισμα βασικής χρέωσης και ρήτρας αναπροσαρμογής, θα το πληρώνει τώρα ως ενιαία χρέωση χωρίς να υπάρχει η ξεχωριστή αναγραφή της ρήτρας.