Ο Κώστας Σκρέκας στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αυτονομία, την απανθρακοποίηση και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31/05) στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Ο κ. Υπουργός, εντόπισε σε τρεις βασικές παραμέτρους:
- Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
- Την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
- Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Αυτό θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο με την προσθήκη μίας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Κατά αυτόν τον τρόπο, θα επιτραπούν η ταυτόχρονη εκφόρτωση δύο πλοίων LNG, η ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB και η υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συνδεθεί με τους αγωγούς TAP και IGB.
Αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «έως το τέλος του έτους θα υπερβεί το 50% από 43% το 2021. Έως το 2030, αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και την εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 4 GW».
Ύστερα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και στο μεγάλο «κύμα» ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την ανακαίνιση έως και 600.000 κτηρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για τα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Επίσης, παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Ακολούθησε σχόλιο για το σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και για τη θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.
«Με τον νέο μηχανισμό, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα αποζημιώνονται με βάση το πραγματικό τους κόστος και θα σταματήσει η δημιουργία υπερεσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε.
«Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι μονάδες θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ολοκλήρωσε.