Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτρέπει τις χώρες – μέλη της Ένωσης να απαγορεύσουν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας, ενώ, έσπευσε να συμπληρώσει πως αυτή η πρόταση δεν αφορά τους Ρώσους που χρειάζονται βοήθεια διότι διακινδύνευσαν την ελευθερία ή τη ζωή τους, προβάλλοντας αντίσταση στις πολιτικές του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πως οι Ρώσοι δολοφόνοι ή συνεργοί στην κρατική τρομοκρατία, δεν θα λαμβάνουν βίζες Σένγκεν», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα (12/08), αναφερόμενες στις θεωρήσεις εισόδου που επιτρέπουν στους κατόχους των διαβατηρίων να κινούνται ανεμπόδιστα στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο είναι ενταγμένες 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 22 από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεσσάρων χωρών, μη μέλη.

«Δεύτερον, δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ιδέα της Ευρώπης, των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Η Ευρώπη δεν πρέπει, κατά συνέπεια, να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ, όπου δεν έχει καμία σημασία ποιος εισέρχεται. Κυρίως, αυτοί που μπαίνουν, απλώς να πληρώνουν για τα αγαθά που αγοράζουν».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε να απαγορευθεί η χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στους Ρώσους, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post, κρίνοντας πως οι κάτοικοι αυτής της χώρας πρέπει να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο, ώσπου να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους.

Καμία από τις ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ δεν έχει ενστερνισθεί αυτή την πρόταση, μολαταύτα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως τον ενεθάρρυνε η υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής, άλλοτε σοβιετικών δημοκρατιών και της Τσεχίας, η οποία ασκεί, το τρέχον διάστημα, την εναλλασσόμενη προεδρία της Ένωσης. Η Φινλανδία έχει, επίσης, ταχθεί υπέρ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, φάνηκε να υποβαθμίζει την πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι «οιαδήποτε προσπάθεια να απομονωθούν οι Ρώσοι ή το κράτος της Ρωσίας, αποτελεί διαδικασία δίχως καμιά απολύτως προοπτική».