Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε χθες το βράδυ (31/07) τα νέα πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον της πόλης Μικολάγιεφ (νότια) και προανήγγειλε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα απαντήσουν σε αυτό το σφοδρό χτύπημα.

Ο Δήμαρχος του Μικολάγιεφ, ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς, ανέφερε ότι η πόλη υπέστη τουλάχιστον δώδεκα πυραυλικά πλήγματα, τα οποία χαρακτήρισε ως «πιθανώς, τα σφοδρότερα» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι καταστράφηκαν σχολεία και σπίτια.

Μίλησε για τουλάχιστον δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για «έναν από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του Μικολάγιεφ και της ευρύτερης περιοχής», προσθέτοντας πως «καμία ρωσική επίθεση δεν μένει αναπάντητη από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας».

«Ρωσικές δυνάμεις μεταφέρονται από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιφέρειες Χερσώνας και Ζαπορίζια στον νότο», ανέφερε επιπλέον ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, αυτό δεν θα τούς βοηθήσει».

Το Κίεβο ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επιχειρήσεων, με σκοπό την ανακατάληψη εκείνων των περιφερειών.

Χθες (31/08), το ουκρανικό γενικό επιτελείο γνωστοποίησε πως υπήρξαν εσπευσμένες μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. Η ρωσική πλευρά δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για τούτη την πληροφορία, μέχρι στιγμής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το εμπόλεμο Μικολάγιεφ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε επισκεφθεί την πόλη στα νότια, κατά τη διάρκεια ταξιδιού εργασίας στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου στις 18/06δίχως να αποσαφηνισθεί η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης.

Φορώντας το –χαρακτηριστικό του– χακί φανελάκι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απένειμε μετάλλια και έβγαλε φωτογραφίες με τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων σε ένα υπόγειο καταφύγιο, όπως φαίνεται, σύμφωνα με βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του.


Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα περίχωρα του Μικολάγιεφ στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, στη συνέχεια απωθήθηκαν στα ανατολικά και νότια όρια της περιοχής, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Στα τέλη Μαρτίου, ρωσικός πύραυλος άνοιξε μία τρύπα σε κτήριο και σκότωσε 37 ανθρώπους εκεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζελένσκι βρέθηκε σε νοσοκομείο του Μικολάγιεφ και απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Δήμαρχο, Ολεξάντρ Σενκέβιτς, και τον ΚυβερνήτηΒιτάλι Κιμ, για την εργασία τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έως σήμερα.

«Οι γενναίοι άνδρες μας. Ο καθένας από αυτούς εργάζεται στο μέγιστο», είπε και προσέθεσε: «Αναμφίβολα, θα κρατήσουμε γεράΑναμφίβολα, θα νικήσουμε»!