Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, ζήτησαν από την Κίνα να καταδικάσει «τη ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία, ενώ η Μεγάλη Βρετανία υποδέχθηκε την πρώτη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών προς εκπαίδευσή τους.

Στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, που σιγά – σιγά τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, «τα σφοδρά πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού δεν σταματούν ούτε για μία ημέρα, Σλοβιάνσκ, Μπάχμουτ, Αβντίκα και άλλα μέρη», σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας εκ νέου «σύγχρονο και ισχυρό» οπλικό εξοπλισμό.

«Σε μία ημέρα, η Ρωσία έπληξε το Μικολάγιεφ (νότια), το Χάρκοβο (νοτιοανατολικά), το Κρίβι Ριγκ (γενέτειρα του κ. Ζελένσκι, στα ανατολικά), χωριά στην περιοχή της Ζαπορίζιας. Χτυπήθηκαν, σκοπίμως, επί τούτου απλά σπίτια, πολιτικοί στόχοι, άνθρωποι. Υπάρχουν θύματα, νεκροί, τραυματίες», τόνισε σε χθεσινή τοποθέτηση (10/07).

Στην ανατολική Ουκρανία, οι κάτοικοι της Ντρουζκίβκα, νότια του Κραματόρσκ, ξύπνησαν τη 10η Ιουλίου από πυραυλική επίθεση, με αποτέλεσμα να «ανοίξει» ένας κρατήρας, μπροστά από σούπερ μάρκετ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες στις αρχές του μήνα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως το Λουχάνσκ, έχουν στραφεί προς το Ντονέτσκ, με απώτερο στόχο την κοιλάδα του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται ήδη από το 2014 εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν στο Κρίβι Ριγκ, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Το Κίεβο προειδοποιεί για «νέες ενέργειες»

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι επέφερε σημαντικές ζημιές στον ουκρανικό στρατό και εξοπλισμό στις επαρχίες Μικολάγιεφ και Ντνιπροπετρόφσκ, αλλά και ότι πραγματοποίησε επιθέσεις με βομβαρδισμούς σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν έξι άμαχοι, σύμφωνα με την τοπική ουκρανική εισαγγελία.

Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στο Ντονέτσκ

Ο Κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, ανέφερε ότι το πλήγμα εξαπολύθηκε χθες, εναντίον της πόλης Τσάσιβ Γιάρ. Ο θάνατος έξι ανθρώπων έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οι τραυματίες είναι πέντε έως τώρα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, τουλάχιστον 34 άνθρωποι ενδέχεται να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.