Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μίας επισιτιστικής κρίσης που πιθανώς να επηρεάσει κάθε χώρα και άτομο στον κόσμο, με κάποιον τρόπο», ανέφερε η Ινμπάλ Μπέκερ–Ρεσίφ, Διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Το 22% της ουκρανικής αγροτικής γης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας, βάσει των δορυφορικών εικόνων που ελήφθησαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel–2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος.

Σε αυτές τις εκτάσεις, καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), αποσαφήνισε η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από εκείνη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι συλλέγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει, άλλωστε, να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της «εκρηκτικής» αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο ενδεχόμενου βομβαρδισμού των χωραφιών τους.

Το Κίεβο κατηγορεί, επίσης, τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή, στη γειτονική της χώρα.

Η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και 30% για το καλαμπόκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κορυφαίας Ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία υπόκειται, παράλληλα, σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δε δύναται να εξάγει τη διαθέσιμη σοδειά διά θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ερευνητής της NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.