«Ανυπομονούμε να δούμε έναν αστροναύτη της ESA μαζί μας στην επιφάνεια της Σελήνης και να συνεχίσουμε την ενίσχυση μίας στρατηγικής συνεργασίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της ESA στην Ολλανδία.

Οι δύο υπηρεσίες υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την αποστολή «Lunar Pathfinder», τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη.

Η ESA είχε ήδη αγοράσει τις υπηρεσίες αυτού του δορυφόρου, που κατασκευάζεται από τη βρετανική SSTL. Η NASA θα αναλάβει να τον θέσει σε τροχιά, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες που θα παρέχει.

Οι δύο υπηρεσίες σκοπεύουν, επίσης, να πραγματοποιήσουν από κοινού δοκιμές συγκεκριμένων συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης με χρήση δορυφόρων για τη Σελήνη, όπως γίνεται με τα συστήματα Galileo και GPS στη Γη.

Η ESA, στην οποία μετέχουν 22 χώρες, συμμετέχει στο αμερικανικό πρόγραμμα «Άρτεμις», στόχος του οποίου είναι η επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη γύρω στο 2025 και η κατασκευή ενός μίνι σταθμού, του Lunar Gateway, που θα μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Οι δύο υπηρεσίες συζήτησαν επίσης το μέλλον της ρώσο–ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars, η οποία ανεστάλη από την ESA μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στόχος της αποστολής ήταν η εκτόξευση, στα τέλη του 2022, ενός ρόβερ που θα αναζητούσε ίχνη εξωγήινης ζωής στον πλανήτη Άρη.

«Η NASA εξετάζει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους φίλους μας στην αποστολή ExoMars», διαβεβαίωσε ο κ. Νέλσον.

«Γίνονται εντατικές συνομιλίες και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία με τη NASA στην αποστολή ExoMars», σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της ESA, Γιόζεφ Ασμπάχερ, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σε επίπεδο Υπουργών.