«Η τρέχουσα κρίση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης», τόνισε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας, προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα», μετά τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ο Πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «τη σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση, από την επανένωση της Γερμανίας».

«Οι Γερμανοί, θα εξέλθουμε από αυτή τη φάση, μονάχα εάν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», τόνισε ο Καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9€ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η έκπτωση στα καύσιμα.

Χθες (03/07), ο Όλαφ Σολτς έσπευσε να περιορίσει τυχόν προσδοκίες για ανακοίνωση αποφάσεων μετά τη σημερινή συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους και εμπειρογνώμονες και την ανταλλαγή απόψεων που έχει αρχίσει η κυβέρνηση με τη BundesBank.

Από την πλευρά των εργαζομένων, η Πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), Γιασμίν Φαχίμι, επεσήμανε «ότι τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών. Η σημερινή κατάσταση αφορά τη διασφάλιση της απασχόλησης και την αποτροπή πιθανής ύφεσης».

Ο κ. Ντούλγκερ, εν συνεχεία, παραδέχθηκε ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, όπως την εποχή πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν τίθεται καν ως θέμα, πλέον», όμως, αναγνώρισε ότι οι μισθοί δεν αποτελούν παράγοντα του πληθωρισμού, αυτή τη στιγμή.