Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται τη «σπίθα» της Δημοκρατίας που εξαπλώνεται προς τη Ρωσία, ενώ επιχειρεί να επιστρέψει σε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν οι «σφαίρες» επιρροής, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτηση του κ. Σολτς, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχει μία ομάδα νομοταγών Δημοκρατιών στη “γειτονιά” του, η οποία επεκτείνεται διαρκώς», σημείωσε εν συνεχεία, αναφορικά με την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ενδεχόμενη προσθήκη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν εισηγήθηκε να εισαχθεί η Ουκρανία σε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος προειδοποίησε ότι «οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα» και απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι υποχρεώθηκε να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου «εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών», λόγω των επιβεβλημένων κυρώσεων από τη Δύση.

Όλαφ Σολτς: «Απολύτως αναγκαία η διατήρηση της επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν»

Ο κ. Σολτς στάθηκε στη σημασία της διατήρησης του πνεύματος διαλόγου με τη ρωσική πλευρά και κυρίως με τον Ρώσο Πρόεδρο, ακόμη και εάν η Μόσχα δε σταματά τον πόλεμο που έχει «εξαπολύσει» στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσω να κρατώ ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του, όπως ακριβώς θα πράξει και ο Γάλλος Πρόεδρος», τόνισε, σε αποκλειστική συνέντευξη στο DPA.

Ηγέτες δυτικών κρατών συνεχίζουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος «ξέσπασε» την 24η Φεβρουαρίου.

Στις 16/06, ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με τον Γάλλο ΠρόεδροΕμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο ΠρόεδροΚλάους Γιοχάνις.

«Όταν μιλώ στον Πούτιν, για παράδειγμα, λέω τα ίδια πράγματα που μοιράζομαι και με εσάς. Προχωρώ σε μία σημαντική σημείωση. Να γίνει κατανοητό, πως η Ρωσία δεν υπαγορεύει τους όρους ειρήνης.

Θα του έλεγα πως κάνει λάθος, εάν πραγματικά έχει την πεποίθηση πως θα “ληστέψει” τμήματα γης και ύστερα, θα ζει με την ελπίδα ότι οι καιροί θα αλλάξουν και όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα», σημείωσε εν συνεχεία.

Η Ρωσία έχει σχολιάσει ότι επιδιώκει να καταλάβει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».