Στο Κιέβο στρέφονται όλα τα βλέμματα, καθώς  Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς έφτασαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, με στόχο να δείξουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αλλά και να πιέσουν σε μία κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τραίνο στην Πολωνία και έφτασαν στο Κίεβο. Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM μετέδωσε ζωντανά την άφιξη του τρένου, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες, στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα μετά την άφιξη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο, σήμανε συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

“Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς”, δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27.

Υπό το βάρος των οικονομικών συνεπειών για την Ευρώπη, οι τρεις ηγέτες θα έχουν επαφές με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πρόσφατα πως η Δύση, αν θέλει να αποφύγει μια άσκοπα παρατεταμένη σύγκρουση που θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία, δεν θα πρέπει να ταπεινώνει τη Ρωσία, δήλωση η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Μακρόν έχει δεχθεί κριτική από πολλά ευρωπαϊκά κράτη για τις επαφές του με τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και την προσπάθειά του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ανάλογες προσπάθειες έχουν κάνει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η ένταξη στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.

“Ο ωφέλιμος χρόνος γι’ αυτή την επίσκεψη θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου αναμένεται μια ισχυρή συμβολική κίνηση από τους Ουκρανούς”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

“Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και στην προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κράτη που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και είναι καθηλωμένα στα ενταξιακά κεφάλαια, καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να κατακερματίσουμε την ΕΕ”, είπε η ίδια πηγή.

Θέλουμε μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, η οποία θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας που η Ρωσία κατέλαβε το 2014, δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή στο Reuters.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανός πρόεδρος είναι εκείνος που θα καθορίσει ποιά θα μπορούσε να είναι μια στρατιωτική νίκη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

Το Reuters σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία και ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Αντρί Μέλνικ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι εκτιμά πως ο Σολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα, τα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα στείλει στη χώρα αλλά δεν έχει ακόμη στείλει.

 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε αναλυτικό της άρθρο, η εφημερίδα Il Giornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι, γράφει ότι θα είναι μια επίσκεψη η οποία πρόκειται να μείνει στην Ιστορία.

Ότι θα σταλεί, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πούτιν με μια απτή πράξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. «Μιλάμε, όμως και για μια κίνηση η οποία έχει μεγάλη σημασία για την Γερμανία, ώστε να καταλάβει ότι οι ανάγκες της πρέπει να συμβαδίζουν με το κοινό, ευρωπαϊκό συμφέρον», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ρώμης, η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ώρες, με μια τεράστια προσπάθεια, από μέρους των μυστικών υπηρεσιών των τριών ευρωπαϊκών χωρών, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ηγετών τους.

Αναζητείται λύση και για τα σιτηρά

«Αυτό που μένει να εξακριβωθεί, είναι εάν ο Ντράγκι, ο Μακρόν και ο Σολτς θα συνεχίσουν να στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη την ουκρανική αντίσταση ή αν θα αρχίσουν να κάνουν αναφορά σε κάποιου είδους συμβιβασμό», προσθέτει η Il Giornale. Σύμφωνα με τον Πάολο Μάγκι, επικεφαλής του ιταλικού Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής, οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι πλέον, να πληρώσουν το συνολικό κόστος που απαιτεί ο πόλεμος και το οποίο ζητά ο Ζελένσκι».

Παράλληλα, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές που σημειώνουν ότι η παρουσία, στο Κίεβο, και του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις θα μπορούσε, ίσως, να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας κάποια λύσης για το σιτάρι που παραμένει κλεισμένο στις αποθήκες. Με ενδεχόμενη μεταφορά του, όχι από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μέσω εναλλακτικής οδού από τον Δούναβη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ζήτησε και πάλι, μιλώντας από το Ισραήλ, την δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την μεταφορά των σιτηρών, ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια επισιτιστική κρίση και υπενθύμισε ότι «έχουμε στην διάθεσή μας πλέον μόνον λίγες ημέρες». Η νέα αυτή έκκλησή του όμως δεν φαίνεται να συγκίνησε την Μόσχα.