Τον Μάιο, η Ισπανία εισήγαγε αργό πετρέλαιο από 41 χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με 962.000 τόνους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 16% των εισαγωγών, καθιστώντας τις ως κύριο προμηθευτή αργού πετρελαίου.

Η αύξηση των εισαγωγών είναι θεαματική, καθώς τριπλασιάσθηκαν σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Η Νιγηρία αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης αργού πετρελαίου για την Ισπανία με 773.000 τόνους, που αντιπροσωπεύουν το 12.9% του συνόλου των εισαγωγών.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από το Ιράκ, που διπλασιάσθηκαν (123.3%), φθάνοντας τους 749.000 τόνους, ήτοι το 12.5% του συνόλου του αργού πετρελαίου που εισήχθη τον Μάιο, στην Ισπανία.

Πρόκειται για μήνα, κατά τον οποίο δεν κατεγράφησαν εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ισπανία. Το μέτρο συνεχίζεται έως σήμερα.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ισπανία εισήγαγε μόνο 8% από τη Ρωσία, ποσοστό που πλέον έχει μηδενισθεί.

Το 46.9% του φυσικού αερίου που φθάνει στην Ισπανία, εισάγεται μέσω αγωγών φυσικού αερίου και το υπόλοιπο 53.1%, ως Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το οποίο επαναεριοποιείται στις επτά υπάρχουσες μονάδες απενεργοποίησης που διαθέτει η χώρα.

Τα σημεία εισόδου στα οποία εισέρχεται περισσότερο το αέριο, συνδέονται με τη Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα, το Μαρόκο από το Κάντιθ (Μάγκρεμπ – Ευρώπη) και την Αλγερία από την Αλμερία. Ιστορικά, η Αλγερία είναι η πρώτη χώρα, από την οποία η Ισπανία εισάγει φυσικό αέριο.

Οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, εμφανίζονται εξαιρετικά ενισχυμένες, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και των επιβεβλημένων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Το αποτέλεσμα για την Ισπανία, είναι να εξάγει φυσικό αέριο στη Γαλλία μέσω των αγωγών του Irún (Χώρα των Βάσκων) και Larrau (Ναβάρα), που λειτουργούσαν αντίστροφα μέχρι σήμερα.